70

Voorganger Snowden: ‘Amerika zal alles doen hem kapot te maken’

Nieuwsuur interviewt klokkenluider Thomas Drake die ook bij NSA werkte ... Amerika praat inmiddels met China over uitlevering van Snowden

Een van de voorgangers van klokkenluider Edward Snowden is de Amerikaanse Thomas Drake. Thomas Drake werkte ook bij de Amerikaanse geheime dienst NSA en maakte ongeveer hetzelfde mee als Snowden: hij maakte gegevens van illegale praktijken openbaar en werd vervolgens gearresteerd. Volgens Drake zal president Obama er alles aan doen om Snowden kapot te krijgen.

Updates onderaan de tekst

In een interview met Nieuwsuur vertelt Thomas Drake dat Obama erger is dan zijn voorganger Bush. Drake werkte als senior executive bij de NSA. Tijdens zijn diensttijd ontdekte hij fouten die de NSA had gemaakt in onderzoeken en hoorzittingen na de aanslagen van 11 september.

Drake vond dat de afluisterpraktijken van NSA erger waren dan die van oud-president Nixon in de jaren zeventig, het bekende Watergateschandaal. Hij speelde de gegevens door naar de pers en vreesde instantie alleen voor het verlies van zijn baan. Maar de aanklagers behandelden hem als een buitenlandse spion. Uiteindelijk wist Drake een gevangenisstraf te ontlopen, maar zijn baan kreeg hij nooit terug. Hij werkt nu in een Apple winkel.

Volgens Drake is Obama erger dan Bush. Bush kwam in zijn ogen nog open en eerlijk uit over het feit dat er werd afgeluisterd. Obama doet dat niet. Volgens Drake heeft hij  twee petten op. Aan de ene kant wil hij zo transparant mogelijk zijn, aan de andere kant zet hij wel het oude beleid voort en verdedigt hij het gebruik van PRISM. Drake in Nieuwsuur: “Onder Obama zijn al meer klokkenluiders opgepakt dan onder Bush.”

Edward Snowden zal het niet makkelijk krijgen, zegt Thomas Drake. Snowden zit op dit moment ondergedoken in Hong Kong. De Verenigde Staten hebben inmiddels om zijn uitlevering gevraagd. China wilde daar in eerst instantie niet aan meewerken, maar Amerika dringt aan en heeft laten weten dat het niet goed is voor de bilaterale samenwerking als China Snowden niet uitlevert. Snowden heeft ondertussen politiek asiel aangevraagd in IJsland.

Kijk de uitzending van Nieuwsuur terug.

Update 10:30: Zondagochtend werd bekend dat Snowden Hong Kong heeft verlaten. Hij zou volgens de Chinese krant South China Morning Post in een vliegtuig naar Rusland zitten. Hij zou op een normale commerciële vlucht zijn gestapt. Waarschijnijk is zijn einddoel IJsland.

Amerika had gisteren nog om zijn uitlevering gevraagd, maar volgens de Chinese autoriteiten voldeed die vraag niet aan de juridische voorschriften. 

Update 15:00: Snowden is inmiddels geland in Moskou en onderweg naar Venezuela. Hij wordt bijgestaan door een juridisch adviseur van Wikileaks.

CC foto: Obama-Biden Transition Project

Geef een reactie

Laatste reacties (70)