124

Voorhoeve: ‘VVD breekt met liberale traditie’

Oud VVD-fractievoorzitter: 'VVD-aanhang heeft altijd uit 10 procent liberalen en 90 procent anti-belastingstemmers bestaan'

In een interview met Willem Minderhout van het internetmagazine de Leunstoel stelt oud VVD-fractievoorzitter en oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve dat de VVD met haar liberale traditie heeft gebroken. Veel liberalen beperken zich tot de spelregels waaraan de economie zou moeten voldoen, en dat is een klassieke fout, aldus Voorhoeve. De oud fractievoorzitter brak in 2010 met de partij vanwege de samenwerking met de PVV en het voornemen van dit kabinet om te snijden in ontwikkelingssamenwerking.

Voorhoeve:

Liberalisme is voor mij: beperkingen opheffen die er voor zorgen dat slechts een klein deel van de wereldbevolking zich kan ontplooien. Dat is iets heel anders dan de vrijheidsgedachte die de PVV er op na blijkt te houden. Die zou ik willen omschrijven als: ‘Vrijheid is mijn recht om te doen, te zeggen en te consumeren wat ik wil, zonder acht te hoeven slaan op de consequenties.’ Door die houding ontwricht je de samenleving.

Volgens Voorhoeve breekt de huidige VVD met haar liberale traditie. Zo maakt de partij zich niet druk over zaken als de milleniumdoelen, maar richt het zich uitsluitend op economische groei en het snoeien op de overheid. Het toverwoord ‘doelmatigheid’ noemt hij een denkfout: “Onder dat motto werden natuurlijk monopolies als de NS geprivatiseerd […] Ook een liberaal moet trots kunnen zijn op de collectieve voorzieningen van de staat. De staat is van ons allemaal!”

Veel goeds heeft Voorhoeve niet over voor de huidige liberalen. Hij voelt zich meer verwant met de sociaal-liberalen, die overheidsingrijpen noodzakelijk achten om de gebreken van de markt, armoede en ellende te corrigeren: “In de beginselverklaring van de VVD wordt niet voor niets verwezen naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.”

In 1990 trad Voorhoeve af als fractievoorzitter van de VVD. Het partijbestuur wilde dat hij een ‘Wiegeliaanse koers’ zou inslaan, maar dat zag hij niet zitten:

De VVD-aanhang heeft altijd al uit 10% liberalen en 90% anti-belastingstemmers bestaan. Binnen de partij was het percentage liberalen altijd veel hoger maar die hadden het niet voor het zeggen. Wiegel was duidelijk de kampioen van de behoudende stroming.

Lees bij De Leunstoel het volledige interview: Joris Voorhoeve over liberalen

cc-foto: Rindert de Groot

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (124)