22

Voorlichting tegen vrouwenbesnijdenis werkt

Moeders keren zich tegen wrede traditie

Onder migranten uit landen waar vrouwenbesnijdenis een traditie is neemt door voorlichting de goedkeuring aan de wrede praktijk af. Dat stelt de stelt Pharos, een gezondheidscentrum voor vluchtelingen.

Pharos leidde zestig migranten uit de betrokken landen, met name Sudan en Somalië, op om voorlichting te geven over de gevolgen van vrouwenbesnijdenis. De voorlichting wordt onder meer gegeven tijdens huisbezoeken. Tegenover het ANP stelt Marja Exterkate van Pharos dat de methode vruchten afwerpt.

,,Migranten gaan inzien dat veel problemen die voorkomen bij de vrouwen in hun gemeenschap een direct verband hebben met het feit dat ze als jong meisje zijn besneden. Ook moeders zeggen openlijk dat ze hun dochters niet meer laten besnijden.”

In Nederland gaat het vermoedelijk om vijftig gevallen van vrouwenbesnijdenis per jaar. Vanwege het verbod op vrouwenbesnijdenis worden de jonge slachtoffers vaak in het buitenland verminkt. Exterkate pleitte er eerder voor de besnijdenis onder kindermishandeling te laten vallen zodat Nederlandse artsen bij ontdekking verplicht zijn aangifte te doen.

foto: Amnesty International, campagne tegen vrouwenbesnijdenis

Geef een reactie

Laatste reacties (22)