50

Voorlopig geen asielkinderen uitgezet

ChristenUnie-leider Slob herinnert PvdA aan gezamenlijk wetsvoorstel ... Meerderheid in Kamer voor kinderpardon ... Samsom houdt boot af om formatie niet te frustreren

Voor de duur van de formatie zullen geen minderjarige asielkinderen worden uitgezet die al langer dan vijf jaar in Nederland wonen. zo meldt NRC Handelsblad donderdagavond. Een meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer steunt een voorstel hiertoe van de ChristenUnie, bleek vandaag tijdens het debat over de kabinetsformatie.


Update 1900
NRC:

PvdA-leider Diederik Samsom zorgde voor de meerderheid. Hij liet weten geen moties te zullen steunen die te maken hebben met de formatie, maar voor deze groep asielkinderen maakte hij een uitzondering. “Dit is een geval apart.” Behalve de ChristenUnie en de PvdA steunen ook de SP, D66, GroenLinks, PvdD en 50Plus de motie, goed voor een kleine meerderheid van 78 zetels.

De VVD, CDA, PVV en SGP steunen de motie niet. De ChristenUnie en PvdA dienden eerder al een wetsvoorstel in waarin staat dat gewortelde kinderen in Nederland mogen blijven, maar dat wordt voorlopig niet in behandeld in verband met de kabinetsformatie.

Eerder
ChristenUnie-leider Arie Slob herinnerde de PvdA donderdag aan het initiatief dat de twee partijen samen indienden in de oude Tweede Kamer. Slob herhaalde zijn wens om voorlopig geen ‘gewortelde’ kinderen uit Nederland uit te zetten. Hij stelde ook de uitzetstop voor, voor zolang niet bekend is wat het beleid van het nog te vormen kabinet wordt. Donderdag al gestemd kunnen worden over het Kinderpardon, maar PvdA-leider Diederik Samsom houdt de boot af om de formatie met de VVD niet te frustreren.

Het voorstel zou vanmiddag direct in stemming gebracht kunnen worden, maar PvdA-leider Diederik Samsom heeft laten weten hier weinig voor te voelen. Hij is bang dat een dergelijke stemming de formatie-onderhandelingen met de VVD zal frustreren. Hij heeft laten weten er liever in de kabinetsformatie afspraken over te maken met de VVD. Dankzij de uitkomst van de verkiezingen is er een meerderheid in de Kamer voor het voorstel.

Arie Slob hoopt dat Samsom Rutte over de streep kan trekken en ‘in het goede kamp weet te krijgen’. Slob:

Ik weet wel hoe het werkt. De PvdA wil waarschijnlijk alles afhouden omdat ze hun onderhandelingspartner niet willen frustreren. Als we elkaar nu gaan overvragen, lopen we het risico dat we met lege handen staan en zijn de kinderen het slachtoffer.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)