Laatste update 08:49
30

Voormalig RTL-journalist had maanden voor overstap VVD contact met partij

Kees Berghuis was chef van de politieke redactie van RTL Nieuws en stapte in 2015 na de Provinciale Statenverkiezingen over na de VVD-fractie als hoofd voorlichting. Het blijkt nu dat de voormalige journalist al vier maanden in gesprek was met onder andere Halbe Zijlstra over een Kamerlidmaatschap, zonder dat zijn leidinggevenden daarvan op de hoogte waren gesteld.

NRC meldt dat Zijlstra zeker al een half jaar wist van de interesse van Berghuis in een Kamerlidmaatschap. Ook heeft de voorlichter gesprekken gevoerd met de Permanente Scoutingscommissie, die de kandidatenlijst samenstelt. De voormalige journalist zegt zelf momenteel niet op de lijst te staan, hoewel hij nog wel in beeld was toen hij bij RTL vertrok.

Volgens Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL heeft hij niets gemerkt van bevooroordeeldheid en heeft Berghuis
‘op geen enkele manier geprobeerd de berichtgeving te sturen’. Media-ethicus Huub Ever reageert in NRC:

In andere organisaties kun je dat soort gesprekken voor je houden, maar niet in de politieke journalistiek. Als je de ambitie hebt om voor de VVD in de Kamer te gaan, kun je dat niet onder de pet houden, terwijl je ondertussen de VVD kritisch volgt. Zelfs als het je verslaggeving voor de buitenwereld niet beïnvloedt.

Berghuis was sinds 2006 chef politiek. Ook had hij een wekelijkse onlinecolumn die goed gelezen werd aan het Binnenhof. En zette hij de RTL-verkiezingsdebatten, die voor politieke partijen belangrijk waren.

Vorig jaar reconstrueerde politiek commentator Peter Kee In de Nieuws BV de opmerkelijke zet van voormalig politieke chef Kees Berghuis om over te stappen van RTL naar de VVD. Berghuis was de mastermind achter de RTL-lijsttrekkersdebatten. Peter Kee reageert op de overstap, samen met Jan Driessen, oud-parlementair journalist en communicatiestrateeg bij de VVD. Is het verstandig om als journalist over te stappen naar de politiek?

Bron: RTL Nieuws

Geef een reactie

Laatste reacties (30)