Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voormalige NCTV-chef probeert NRC-journalisten te intimideren

  •  
10-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1506 keer bekeken
  •  
paul abels
Paul Abels, gewezen chef bij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), heeft geprobeerd journalisten van NRC Handelsblad te intimideren. Abels wilde dat NRC Handelsblad enkele passages uit een kritisch artikel over de NCTV zou schrappen. In een sms aan een NRC-journalist schreef hij dat het “voor de veiligheid van je bronnen” beter zou zijn als de krant de gewraakte zinnen niet zou publiceren. NRC Handelsblad heeft geen gehoor gegeven aan het verzoek van Abels.
Uit het artikel blijkt dat de NCTV zich weinig gelegen laat liggen aan de privacywetgeving. Zo volgen medewerkers via nep-accounts mensen op Twitter. Het gaat daarbij onder meer om de campagneleider van BIJ1 en een voorman van Milieudefensie. Er bestaat geen juridische grondslag voor die werkwijze.
Interne kritiek op het volgen en in de gaten houden van burgers werd door Abels en andere cowboys bij de NCTV terzijde geschoven. Abels, die tegenwoordig ‘decaan’ is bij de NCTV, noemt privacy “de westerse variant van de boerka”. Zelf hecht hij overigens wel aan de bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer. Abels heeft na de publicatie in NRC Handelsblad zijn Twitter-account afgeschermd.
De Tweede Kamer wil opheldering over de activiteiten van de NCTV. GroenLinkser Corinne Ellemeet wil dat demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in de Kamer uitleg geeft. Volgens PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann gaat de coördinator zijn boekje te buiten.
Beeld: NOS Journaal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.