68

Voorrang bij sollicitatie moet jongeren aanzetten tot vrijwilligerswerk

Het kabinet Rutte III belooft jongeren voorrang op een baan bij de overheid. Daar staat dan wel tegenover dat ze zich daarvoor een tijd vrijwillig hebben ingezet voor de samenleving. Een maatschappelijke dienst dus, maar geen dienstplícht. Dat laatste is wel wat CDA en ChristenUnie voor ogen hadden, maar zo ver komt het niet.

Jongeren die zo’n maatschappelijke diensttijd hebben doorlopen, krijgen daarvoor een certificaat waarmee ze vooraan in de rij komen te staan wanneer ze op een overheidsbaan solliciteren. De formerende partijen zijn in onderhandeling met het bedrijfsleven om te kijken of dat certificaat ook daar voor voorrang kan zorgen.

Zo kunnen jongeren de krapte op de arbeidsmarkt straks omzeilen door vrijwilligerswerk te doen in de zorg, met vluchtelingen of in wijkcentra, om maar enkele voorbeelden te noemen. De nadruk ligt hierbij op vrijwillig. Een voorwaarde voor het verkrijgen van zo’n vooorrangscertificaat, is dat het verrichte werk onbetaald blijft. Rutte III wil daarmee voorkomen dat betaald personeel wordt verdrongen.

De christelijke partijen aan de onderhandelingstafel hadden het liefst gezien dat er een maatschappelijke dienstplicht werd ingesteld, maar daar wilden VVD en D66 niet aan. Volgens CDA en ChristenUnie zou zo’n verplichte dienst de gemeenschapszin bevorderen in een samenleving die volgens hen steeds individualistischer wordt. De door het CDA vurig gewenste terugkeer van de militaire dienstplicht was al in een vroeg stadium op de onderhandelingstafel gesneuveld.

VVD was overigens helemaal geen voorstander van de maatschappelijke stages, maar kan zich vinden in het nu gesloten compromis. Het AD citeert een bron dichtbij de formatie die benadrukt dat erom gaat dat jongeren ‘op plekken komen waar ze normaal niet zouden komen. Dus geen werk bij hun eigen voetbalclub.’

De partijen zijn nog druk aan het nadenken over wat ze met zogenaamde probleemjongeren willen doen. Die zouden extra gestimuleerd moeten worden om zo’n maatschappelijke dienst te doorlopen, alleen is nog de vraag hoe.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)