55

Voorstel wethouder om Tweede Kerstdag af te schaffen leidt tot woedeuitbarstingen

Eric van der Burg (VVD): 'Goed voor keuzevrijheid en economie' ...Tweede Kerstdag voor veel mensen heilig, zo blijkt uit reacties op voorstel

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg pleit ervoor om Tweede Kerstdag af te schaffen. Op Twitter zei hij dat we deze beter als reguliere vrije dag kunnen teruggeven: ‘goed voor keuzevrijheid en economie’, aldus de VVD’er. Niet iedereen kan het voorstel van de wethouder waarderen. Op de website van AT5 en Twitter wordt de wethouder ‘getrakteerd’ op allerlei verwensingen.De discussie over de wettelijk vastgestelde Tweede Kerstdag wordt jaarlijks gevoerd. NRC schreef al eerder een artikel over de betekenis en functie van de christelijke feestdagen Pasen, Pinksteren en Kerstmis. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika hebben wij met kerst twee vrije dagen. De reden dat er twee dagen werden uitgetrokken om het feest te vieren dateert uit de Middeleeuwen. Toen werd besloten dat méér vrije dagen, gelovigen tot meer dan één kerkgang in staat stelden. Daardoor kreeg de eerste dag vooral een religieuze functie, en de tweede dag een sociale. Derde en Vierde Kerstdag bestonden ook, maar die zijn inmiddels afgeschaft. NRC schreef:

Tot die uitbreiding werd besloten op het concilie van Mainz in 813. Vierde kerstdag was een kinderfeest en tweede kerstdag stond in het teken van de dieren. In de afgelopen eeuwen werd de viering van het kerstfeest echter weer geleidelijk ingeperkt. Zo ging de traditie van Vierde Kerstdag al snel verloren en besloot de Nederlandse overheid in 1773 ook Derde Kerstdag af te schaffen. Even leek zelfs Tweede Kerstdag in gevaar te komen, maar de 18e eeuwse initiatieven om ook aan dit gebruik een einde te maken liepen op niets uit. Sterker nog, in 1964 werden beide kerstdagen juist uitgeroepen tot officiële vrije dagen voor alle Nederlanders.

De religieuze betekenis verdwijnt echter steeds meer naar de achtergrond, waardoor de vraag rijst waarom werknemers ook de tweede dag verplicht thuis moeten zitten. Zoals het er nu naar uitziet is er echter geen draagvlak voor de afschaffing van de Tweede Kerstdag. Mensen genieten over het algemeen van de vrije dag. Zo ook wethouder Van der Burg die – gezien zijn Tweet – zijn dag aardig goed heeft ingevuld: ‘En nu, volkoren kerstbrood van bakkerij Hartog, de #top2000 en wat lezen, kortom een lekkere en ontspannen dag’.

AT5: Wethouder wil Tweede Kerstdag afschaffen
NRC: Waarom we in Nederland twee kerstdagen kennen

Geef een reactie

Laatste reacties (55)