36

Voortaan neemt politie vingerafdrukken op straat

Vingerafdrukkastje moet illegalen terug naar land van herkomst jagen

Binnenkort hoeft een potentieel crimineel niet meer meegenomen te worden naar het politiebureau, maar kan de dienstdoende agent op straat vingerafdrukken nemen met een soort smartphone om de identiteit van de arrestant te achterhalen. De speciale scanner is bedoeld voor intensievere controle op illegale vreemdelingen en past wat dat betreft uitstekend binnen het beleid van het huidige kabinet, dat illegaliteit strafbaar heeft gemaakt.

Het apparaatje zou via een beveiligde koppeling met de basisvoorziening vreemdelingenketen, waar alle vingerafdrukken zijn opgeslagen, controleren of iemand legaal in Nederland verblijft.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van veiligheid en justitie moet er wel aanleiding zijn om iemand op zijn identiteit te controleren. Doorgaans is daar de identificatieplicht voor in het leven geroepen.

Bij de Britse politie liep de proef in 2010 uit op commotie. Volgens de BBC zouden agenten een onevenredig aantal burgers van Aziatische en Afrikaanse komaf aan de scanner hebben onderworpen. Organisaties die opkomen voor de vrijheid van burgers vreesden bij uitbreiding van het aantal scanners willekeur, omdat er geen duidelijke grenzen gesteld zijn aan het gebruik van het apparaat.

In Nederland wordt de scanner in eerste instantie ingezet om illegaliteit tegen te gaan. Bij de controles zal dus direct sprake zijn van willekeur.

De mobiele vingerafdrukcontrole wordt als proef ingezet. 125 agenten bij diverse korpsen krijgen een scanner.

Trouw: Politie neemt vingerafdruk af op straat

cc-foto: Expert infantry

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (36)