35

Voortman ten onrechte gebrandmerkt als lek in Ombudsman-zaak

Rijksrecherche pleit GroenLinks-Kamerlid vrij ... Telegraaf opende jacht op linkse politica na Van Woerkom-debacle

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman heeft geen namen van kandidaten voor de functie van Nationale Ombudsman naar de NOS gelekt. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek. Voortman werd deze zomer door De Telegraaf in de beklaagdenbank gezet nadat VVD-kandidaat Guido van Woerkom het veld moest ruimen.

ANWB-topman Guido van Woerkom werd door een Kamercommissie tot enige kandidaat voor de functie van Nationale Ombudsman gebombardeerd. Daarmee leek opnieuw een deel van de droom van de liberalen om alle kritische overheidsinstellingen te ontmantelen, in vervulling te gaan. Al snel stak er echter een maatschappelijke storm van protest op. Het was de Kamercommissie ontgaan dat Van Woerkom zich in het verleden zeer badinerend had uitgelaten over een bevolkingsgroep (waarvoor hij later excuses aanbood) en dat de topman van de automobilistenvereniging zijn post verliet met een vette bonus. Van Woerkom trok zich na alle commotie en na zijn benoeming alsnog terug.

Linda Voortman GroenLinksVervolgens werd de jacht geopend op critici. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) drong langs informele weg aan op schorsing van Voortman omdat het Kamerlid met haar fractie had gesproken over de procedure nadat ze vertrouwelijke stukken had ingezien. Daarmee werd de vertrouwelijkheidsbelofte geschonden, vond Van Miltenburg, ook al hadden de andere fractieleden inzage in dezelfde stukken. GL-fractievoorzitter Van Ojik schorste Voortman daarop voor een maand.

De Telegraaf opende een snoeiharde aanval op Voortman. De krant bracht de van corruptie-verdachte Jos van Rey en zijn medeverdachte Ricardo Offermanns tegen het Kamerlid in het geweer: 

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman mag de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging niet ontlopen, nu haar fractievoorzitter haar een maand geschorst heeft over het lekken van namen van kandidaten voor de vacature van de Nationale Ombudsman. Dat vinden twee prominente VVD’ers die zelf met het bijltje gehakt hebben. (…) Volgens Van Rey beoefent de Rijksrecherche politiek. „Wat linkse partijen doen, wordt met de mantel der liefde bedekt.”

Uit onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat Voortman helemaal niet naar de NOS gelekt kan hebben omdat de namen die in de mail aan de omroep werd gezonden niet in de stukken voorkwamen die ze heeft ingezien. Het OM stelt dat het bespreken van vertrouwelijke informatie met andere Kamerleden niet strafbaar is.

De Telegraaf haalde indertijd ook uit naar Van Ojik:

GroenLinks-leider Van Ojik heeft verzuimd in te grijpen in zijn eigen fractie naar aanleiding van het lek rond de benoeming van de Nationale Ombudsman. Hij blijkt al langer te weten dat binnen zijn fractie uit de school was geklapt over vertrouwelijke informatie, maar ondernam geen actie totdat deze krant erover publiceerde.

En de ochtendkrant van Wakker Nederland zat er, zoals zo vaak, weer eens naast.

Voortman, die met zwangerschapsverlof is, zegt blij te zijn met de conclusie van het OM. 

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (35)