Laatste update 10:16
66

Vooruitgang of schone schijn?

De conservatieve Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) doet dit jaar voor het eerst mee aan de Gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Op de eerste plaats zet de partij ook maar meteen de 24-jarige Paula Schot: een jonge, frisse Zeeuwse. Een grote stap voor een partij die tot voor kort vrouwen van de kieslijst weerde. Het recht om op de lijst te mogen moest zelfs tot aan de Hoge Raad bevochten worden, omdat de SGP-mannen hun Goddelijke patriarchaat het liefst in stand hielden.

Maar nu dan toch Paula Schot op nummer één. Is er daadwerkelijk sprake van een klein stapje vooruit door de SGP of is dit een manier waarop de partij kan voldoen aan de uitspraak van de Hoge Raad in 2010? Zonder daadwerkelijk écht iets te doen natuurlijk. De SGP moet vrouwen op de kieslijst zetten, anders discrimineert de partij en moet de regering ingrijpen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen had de partij daar nog maling aan. Op die kieslijst is niet één vrouw te vinden. In Amsterdam stemden slechts 600 mensen op de SGP. De partij maakt bij de Gemeenteraadsverkiezingen niet bepaald kans op een zetel, maar de illusie dat de SGP vrouwen semi-serieus neemt is in ieder geval gewekt.

In het AD zegt Schot nu:

Er is altijd een kans. Maar we moeten ook realistisch zijn. Je moet een keer een keuze maken om mee te doen en dit wordt de eerste keer. En we willen wel bouwen aan een grotere basis in de stad. Als het nu niet lukt, lukt het misschien wel in 2022.

Schot is niet de eerste vrouw die door de SGP op een kieslijst wordt gezet. In 2013 was Lilian Janse lijsttrekker in Vlissingen en in 2014 volgde C. van den Heuvel-Hoekstra uit Urk als lijstduwer bij de waterschapsverkiezingen in Flevoland. Laatstgenoemde maakte eveneens geen schijn van kans op een zetel.

Schot:

De Zaanse ledenvergadering kreeg mijn lijsttrekkerschap voorgelegd. Dat was een spannend moment, want de partij is verdeeld over vrouwen in de politiek. Het was niet unaniem, maar zeven van de tien leden stemden uiteindelijk in met mijn kandidatuur.

In zeker vijf andere gemeenten zullen in maart straks vrouwen op de lijst staan, al staan zij niet op verkiesbare plaatsen.

cc-foto: Liletnmo

Geef een reactie

Laatste reacties (66)