Laatste update 17:47
16

Voorwaardelijke straf voor straatintimidatie

De rechtbank in Rotterdam heeft een 36-jarige man veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 200 euro omdat hij vrouwen op straat lastigviel. De man, die een verstandelijke beperking heeft, is de eerste dader die veroordeeld wordt na het instellen in januari van het zogeheten sisverbod door de gemeente Rotterdam.

Tijdens de zaak moest duidelijk worden of het in de APV opgenomen verbod juridisch standhoudt. Zo was de vraag of het maken van opmerkingen tegen vrouwen beschermd wordt door de vrijheid van meningsuiting. Dat de verdachte ‘Hé schatje’ riep naar vrouwen is inderdaad niet strafbaar. Wel is het verboden dat hij ook allerlei handelingen verrichtte, zoals het maken van sisgeluiden en het plaatsnemen naast een vrouw, meldt Rijnmond-verslaggever Paul Verspeek die de zaak bijwoonde.

In een uitgebreid vonnis stelt de rechtbank dat een bouwvakker vanaf een steiger mag roepen ‘hé meisje, waar gaan die lekkere beentjes heen’, dat valt onder de vrijheid van meningsuiting, maar strafbaar is als hij haar bijvoorbeeld achternaloopt of naar haar sist:

Dat zou anders kunnen zijn als de bouwvakker ook van de steiger komt, met de vrouw meeloopt en/of haar toesist eventueel in gezelschap van een collega. Dan zorgt de uitspraak: ‘hé meisje, waar gaan die lekkere beentjes heen’ voor de kleuring van dat meelopen en sissen. Die kleuring draagt er aan bij dat het meelopen en/of sissen zelfstandig als aanstootgevende handelingen die overlast geven, kunnen worden gekwalificeerd. Daarbij is het dan wel van belang dat het feitelijk handelen van een verdachte zo uitgebreid en concreet mogelijk in de tenlastelegging wordt opgenomen. Anders gezegd: de uitspraak van de bouwvakker over de mooie beentjes van het meisje kan als bewijs worden opgevoerd ter kleuring van de andere tenlastegelegde handelingen. Als onderdeel van de bewezenverklaring blijft de uitspraak als zodanig niet strafbaar.

In het geval van de veroordeelde wierp de man vrouwen ook kushandjes toe.

De dader sprak in juli vorig jaar meerdere vrouwen op straat aan en kreeg daarvoor een waarschuwing. Een maand later maakte hij zich daar weer schuldig aan en werd proces verbaal tegen hem opgemaakt. Bij het vonnis heeft de rechter rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de man die als vrijwilliger schoenen schoonmaakt bij een plaatselijke voetbalclub en weinig financiële middelen heeft.

cc-foto: _bunn_

Geef een reactie

Laatste reacties (16)