58

Voorzitter EP toont zijn ondemocratische kant

Martin Schulz wil technocratische regering in Griekenland

Er is een rel ontstaan over een uitspraak van de voorzitter van het europarlement Martin Schulz. Die zei in de Duitse krant Handelsblatt (achter betaalmuur) dat hij het tijd vond voor nieuwe verkiezingen in Griekenland en dat tot die tijd een regering van technocraten zou moeten aantreden.

Als reden voor zijn stellingname gaf hij aan dat hij vindt dat premier Tsipras het Griekse volk manipuleert. Als de bevolking bij het referendum vervolgens voor het bezuinigingspakket van Europa stemt, dan is het noodzakelijk dat de regering aftreedt, aldus Schulz, die wil dat dan direct een regering van technocraten wordt geïnstalleerd. Die zou dan snel met de geldschieters een akkoord moeten sluiten, waarna Syriza’s rol is uitgespeeld.

Dat kwam hem op verontwaardigde reacties te staan van mensen die vinden dat het weinig democratisch is om een regering van technocraten te bepleiten, ondermeer van Bart van Bruggen van de Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA.

Schulz probeerde op twitter vervolgens nog te ontkennen dat hij had gepleit voor een regering van technocraten, waarna een screenshot van het artikel online werd gezet:

Heel anders denkt Paul Tang van de PvdA-fractie in het Europarlement dan Schulz:

Meer lezen over het PvdA TTIP standpunt? Lees hier het opiniestuk van Europarlementariër Agnes Jongerius. 

CC Foto: SPÖ Presse und Kommunikation 

Geef een reactie

Laatste reacties (58)