Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Voorzitter EP verwijt Nederland 'navelstaarderij'

  •  
18-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
ANP-MartinSchulz_Rutte300.jpg
Martin Schulz: EU-top zal geen doorbraken brengen, omdat lidstaten te veel met eigen belangen bezig zijn ... Besluitvorming moet anders, unanimiteit werkt niet ... Minachting voor EP is 'typisch Nederlands'
De minachting in Nederland voor het Europees Parlement is het gevolg van een bekrompen kijk op de wereld. “Het probleem van de Nederlanders is dat ze lijden aan navelstaarderij. De eigen navel als middelpunt.” Dit zegt voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement in een interview met de Volkskrant.
Aanleiding voor het interview is de EU-top die donderdagmiddag in Brussel van start gaat. Daar zal Schulz als parlementsvoorzitter de regeringsleiders van de lidstaten ontvangen. Eerder is hij de confrontatie met de lidstaten niet uit de weggegaan. Hij verweet ze met name dat ze het niet eens kunnen worden en geen doorbraken tot stand weten te brengen.
Ook van deze top heeft Schulz geen hoge verwachtingen. “Er komt ook dit keer geen big bang. Waarom niet? Omdat de regeringsleiders, die alle macht naar zich toe hebben getrokken, met unanimiteit moeten beslissen terwijl ze totaal verdeeld zijn.”
De EP-voorzitter vreest dat er nog veel toppen moeten komen. “Zonder complete omslag in de besluitvorming zijn ze echter weinig zinvol. Afgelopen zomer beloofden de leiders een Europees plan voor groei en banen, 120 miljard euro zou er beschikbaar komen. Vier maanden later wacht ik nog steeds op de eerste concrete voorstellen. Ondertussen blijven Nederland en Duitsland hameren op begrotingsdiscipline en bezuinigen. Je hoeft geen professor in de economie te zijn om te begrijpen dat die strategie groei juist kapot maakt.”
Nederland en Duitsland verwijt Schulz, zelf Duitser, aan de Brusselse vergadertafel vooral aan hun eigen belangen te denken. “Ik kan het ze niet eens kwalijk nemen. Maar er is ook een algemeen, Europees belang en dat is afgelopen jaren schromelijk verwaarloosd.”
Dat de regeringsleiders exclusief het beleid bepalen noemt hij een grote vergissing, omdat zij met hun nationale veto’s besluiten blokkeren. Voorbeelden? “Er komen geen eurobonds, de gezamenlijke financiering van staatsschulden, omdat er geen unanimiteit voor is. Er komt geen kwijtscheldingsfonds voor Europese schulden omdat Duitsland, Nederland en Finland – een kleine minderheid! – dat niet willen.”
Schulz vindt dat de lidstaten hun weerstand tegen een centrale Europese regering moeten laten varen. “De Verenigde Staten hebben één markt, één centrale bank, één munt, één parlement en één regering. Dat werkt, de financiële markten vertrouwen de VS. De eurozone heeft één markt, één munt, één centrale bank en zeventien regeringen. Dat werkt dus niet.”
Ben Knapen, de Nederlandse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, zei eerder het Europarlement de burger niet vertegenwoordigt. Daarop reageert Schulz:
Dat dedain voor het Europees Parlement is een typisch Nederlands verschijnsel. In andere landen worden we zeer gewaardeerd, de Franse regering telt vijf voormalig Europarlementariërs. Het probleem van de Nederlanders is dat ze lijden aan navelstaarderij. De eigen navel als middelpunt. Ik ben zeer geïnteresseerd in uw land, ik versta de taal en kijk vaak naar uw televisiejournaals. Die zijn zo dóór en dóór Hollands. Als in de Franse Alpen ergens een schuur afbrandt, komt dat prominent in het Franse tv-nieuws, de stemming van de VN Veiligheidsraad is het 25ste item. In Nederland is dat nóg erger. Het verbaast me niets dat die Knapen zo’n vreemde kijk op de wereld heeft.
De Britse krant The Guardian houdt een liveblog bij van de EU-top.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.