165

Voorzitter Europees Parlement: Trump is een gevaar voor de hele wereld

Als de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump in november de verkiezingen wint, zou dat een probleem voor de hele wereld zijn. Dat heeft voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz gezegd in een interview met Der Spiegel.

Trump is niet alleen een probleem voor de EU, maar ook voor de rest van de wereld. Wanneer een man die ermee pronkt onwetend te zijn en voortdurend zegt dat specialistische kennis elitaire onzin is in het Witte Huis eindigt, is een kritiek punt bereikt.

Een dergelijk scenario zou betekenen dat er een ‘duidelijk onverantwoordelijk persoon’ een positie bekleedt die juist om het grootst mogelijke verantwoordelijkheidsgevoel vraagt, aldus Schulz. Hij voegde eraan toe dat hij bezorgd is dat Trump aan de macht betekent dat de een na de andere Europese versie van Trump zal opstaan. ‘Dat is de reden waarom ik wil dat Hillary Clinton wint.’

In het interview sprak Schulz ook zijn zorgen uit over de staat waarin de Europese Unie verkeert. ‘We bevinden ons op een historisch kruispunt: een groeiend aantal mensen is ervan overtuigd dat wat we de afgelopen decennia in Europa hebben bereikt, fout is.’ Aan de vooravond van de Europese top in Bratislava waar onder meer de Brexit besproken zal worden, waarschuwt Schulz voor ‘de demonen van het Europese verleden’.

Veel mensen willen terugkeren naar de natiestaat. Soms zelfs met een Blut und Boden-retoriek die mij schril doet denken aan het interbellum van de vorige eeuw. Wij brachten deze demonen onder controle door middel van de Europese structuren, maar als we die structuren vernietigen, zullen die demonen terugkeren. We kunnen niet toestaan dat dit gebeurt.

De EU moet volgens hem alles op alles zetten om die buiten te houden. ‘Ik verwacht van de gemeenschap van 27 dat er duidelijk signaal wordt afgegeven dat we samen zullen blijven, ondanks alle problemen en omstreden kwesties.’

cc-foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (165)