Laatste update 14:05
4

‘Voorzitter Nobelcomité krijgt geen visum voor begrafenis Liu Xiaobo’

De voorzitter van het Noorse Nobelcomité kon geen visum krijgen om de begrafenis van de Chinese dissident Liu Xiaobo bij te wonen. Het Chinese consulaat in Oslo zou hebben geweigerd de papieren te verstrekken. ”Ik kreeg te horen dat mijn visumaanvraag niet goed was ingevuld. Ik had geen uitnodiging van de persoon die ik wilde bezoeken”, aldus voorzitter Berit Reiss-Andersen

De Chinese autoriteiten doen er alles aan om te verhinderen dat er teveel stil wordt gestaan bij de dood van de Chinese dissident. Ook online proberen ze te voorkomen dat online aan Liu Xiaobo worden geuit. Alle verwijzingen naar de Liu in blogs en op social media worden direct verwijderd. Ook worden internationale websites en televisiezenders geblokkeerd. Als BBC, CNN of Al Jazeera bericht over Liu, gaat het beeld op zwart.

Donderdagmiddag overleed Xiaobo op 61-jarige leeftijd in China. Al geruime tijd leed hij aan leverkanker. Eind juni werd hij overgebracht van de gevangenis naar het ziekenhuis. Internationaal was er veel kritiek op het feit dat Xiaobo niet eerder een juiste behandeling heeft gekregen. Reiss-Andersen was een van de mensen die hierop kritiek uitte. Hij heeft gezegd China verantwoordelijk te houden voor de vroege dood van Liu.

De 61-jarige mensenrechtenactivist werd in 2009 veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf, omdat hij had meegeschreven aan een petitie voor politieke hervorming in China. In 2010 kreeg hij tot woede van de Chinese autoriteiten de Nobelprijs voor de Vrede. Omdat hij gevangen zat, kon hij de onderscheiding niet zelf in ontvangst nemen.

Het is nog niet duidelijk waar de Chinese Nobelprijswinnaar wordt begraven of gecremeerd. Volgens de Chinese wet kunnen de gevangenisautoriteiten het lichaam van een gevangene te cremeren zonder daarover de familie te informeren.

Bron: NRC, ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (4)