70

Voorzitter, nu doet u het wéér

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg verlaat geëmotioneerd Tweede Kamer na kritiek op functioneren door CDA-voorzitter Buma

Kritiek op het functioneren van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) zwelt wéér aan. Binnen en buiten de Kamer wordt hardop gemopperd over de wijze waarop zij de debatten leidt. Sterker nog, ze lijkt steeds vaker de regie kwijt te raken over de debatten die zij in de juiste banen zou moeten leiden. Zo ook donderdag. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma betichtte de voorzitter van partijdigheid, waarna zij het debat schorste en geëmotioneerd de zaal verliet.


In de Tweede Kamer probeerden de partijen onderling uit te maken wanneer er gedebatteerd gaat worden met staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) over de fraude met toeslagen.

De oppositie en de PvdA, hiermee dus een meerderheid, kwamen tot overeenstemming dat het debat met Weekers op 14 mei kan gaan plaatsvinden. De Kamervoorzitter probeerde er volgens Buma toch een ander debat van te maken dan de oppositie wilde. Volgens de CDA-fractievoorzitter ging ze hierbij ‘sturend’ te werk. De opmerking van Buma schoot Van Miltenburg in het verkeerde keelgat. Ze zei zich eigenlijk een beetje onheus bejegend te voelen, maar bood toch haar nederige excuses aan, voor het geval de oppositie het toch zo had ervaren.

Bekijk de video en oordeel zelf.

Afgelopen week zei Van Miltenburg nog dat ze het betreurt dat het debat de eerste maanden van haar Tweede Kamervoorzitterschap regelmatig over haar ging. In een interview met De Gelderlander zegt ze dat ze nog steeds achter haar beslissingen staat om politici de mond te snoeren die zich niet aan de regels houden, maar ze krabt zich ook op het achterhoofd wat betreft een aantal momenten, zoals toen ze D66-Kamerlid Steven van Weyenberg stil probeerde te krijgen door ‘nee, nee, nee, nee’ toe te roepen. “Ik moet het debat in goede banen leiden, niet bepalen,” aldus Van Miltenburg.

Donderdag moest Halbe Zijlstra er aan te pas komen om te concluderen dat alle partijen op één lijn zitten en het debat met Weekers wilden uitstellen.

Lees ook op Joop: Kritiek op functioneren Kamervoorzitter zwelt aan

Geef een reactie

Laatste reacties (70)