65

Voorzitter Partij voor de Dieren wil intern debat over mensenkwesties

De in maart aangetreden voorzitter van de Partij voor de Dieren, Sebastiaan Wolswinkel (24), wil dat er binnen zijn partij een discussie op gang komt over de omgang met ‘mensenzaken’. De stap gaat in tegen de opvattingen van oprichter Marianne Thieme die wil vasthouden aan de huidige koers, gericht op dierenwelzijn en ecologie. Voor Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten was dat twee weken geleden reden om op te stappen. Ze vertelde dat van Thieme de fractieleden zich niet mogen inzetten voor ‘futiele mensendingen’. Wolswinkel werd tegen de zin van Thieme tot voorzitter gekozen.

In het AD antwoordt hij op de vraag of de koers van Thieme verlaten moet worden:

“Dat is aan de leden. De grote vraag is: blijven wij ons richten op deze zaken of zijn er ook andere dingen waar wij ons als partij mee bezig kunnen houden? Gaan we verbreden? Dat laatste kan nuttig zijn, omdat we op die manier kunnen groeien. We kunnen de levens van mensen verbeteren, op zo’n manier dat ze beter in staat zijn om op te komen voor dier, natuur en milieu.”

Volgens Wolswinkel heerst er op het ogenblik onduidelijkheid over de identiteit van de partij die bij de laatste verkiezingen groeide naar 5 zetels. “De verkiezingscampagne draaide om ‘Plan B’, voor een betere wereld. Ik kan mij voorstellen dat nieuwe leden daardoor de indruk hebben dat we een partij zijn met een brede taakopvatting. Daarover moeten we praten.”

Na de recente onrust is volgens een peiling van EenVandaag het vertrouwen in Thieme onder de kiezers dramatisch gedaald. Nog slechts 61 procent staat achter haar. Daarbij speelt ook mee dat Thieme te weinig zichtbaar zou zijn en te weinig open. Vorig jaar ging ze vier maanden met verlof zonder dat duidelijk was waarom precies.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)