Laatste update 14:04
57

Voorzitter Politiebond constateert ‘verziekte cultuur’ bij Haagse politie

Gisteren werd bekend dat drie agenten in Den Haag een verdachte zouden hebben mishandeld en vervolgens logen over het voorval. Het OM eist werkstraffen en in één geval ontslag. NRC schrijft:

Later doken er beelden op van camera’s in het café die aantonen dat de agenten valse proces-verbalen hebben opgemaakt. S. liep rustig met geheven handen naar de agenten toen ze binnenkwamen. Agent Van G. duwde hem op de grond, diens collega Richard de W. (40) liet de hond hem bijten terwijl S. al in foetushouding op de grond lag en agent Matthias S. hem sloeg met de wapenstok. Op het politiebureau is Van G. nog opzettelijk met zijn voet op de bijtwond gaan staan die S. had opgelopen.

De NOS meldt dat er op het betreffende politiebureau meerdere incidenten van buitensporig geweld tegen arrestanten zouden hebben plaatsgevonden, die vervolgens werden weggemoffeld. Bij die incidenten zouden vier tot acht agenten betrokken zijn. Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, spreekt in het NOS Radio 1 Journaal van een ‘verziekte cultuur’ waar klokkenluiders zich niet veilig zouden voelen. Agenten die melding deden van misstanden op het politiebureau aan de Haagse Hoefkade vertrokken naar een andere politiepost. Intern onderzoek naar de misstanden sleept zich voort.

Struijs:

Dat onderzoek duurt veel te lang. De eerste meldingen bij de leidinggevenden zijn al meer dan een jaar oud, daardoor heerst er nu het grote zwijgen. Mensen durven zich niet uit te spreken of ze zien: als je een melding doet, kun je fors in de problemen komen.

De politiebond wil dat de capaciteit van het onderzoek wordt uitgebreid, zodat het snel kan worden afgerond:

We moeten hiervan leren. Waardoor ontstaat zo’n cultuur? Waarom durven mensen niet te melden? Waarom worden melders gepest? De onderste steen moet boven komen.

cc-foto: Michel Curi https://flic.kr/p/MXL6SX

Geef een reactie

Laatste reacties (57)