15

Voorzitter werkgeversvereniging harkt in stilte een miljoen binnen

De voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW Hans de Boer heeft in stilte een miljoen euro verdiend aan de verkoop van het Vakcollege. Dat schrijft NRC zaterdag. Vakcollege, een model waarmee technisch middelbaar onderwijs vernieuwd moest worden, werd met miljoenen aan belastinggeld ontwikkeld. Ook drie van De Boers zakenpartners harkten een miljoen euro binnen.

In 2008 werd het model door De Boer en zijn partners verkocht aan uitzendconcern USG. Scholen verzetten zich echter tegen implementatie van de vernieuwing, waardoor USG verlies draaide op het Vakcollege. Vervolgens probeerde USG Vakcollege te slijten aan het ministerie van Onderwijs. Bij de verkoop werd De Boer ingezet als lobbyist, maar vermeldde daarbij niet dat hij bij een verkoop door USG extra zou worden beloond.

‘Belangenverstrengeling van het zuiverste water,’ aldus hoogleraar en integriteitsexpert Hans van den Heuvel. ‘Typerend is dat deze onderwijsmakelaars naar buiten toe slechts een gedeelte van de waarheid vertelden.’
Volgens het ministerie is het ‘niet relevant’ dat De Boer en zijn partners tijdens de lobby verzwegen een financieel belang te hebben, omdat de verkoop uiteindelijk niet doorging. De Boer zelf zegt nooit de bedoeling te hebben gehad aan het Vakcollege te verdienen.

Beeld: YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (15)