62

‘Vorm de Verenigde Staten van Europa’

Vice-president Europese Commissie Viviane Reding herhaalt oproep Winston Churchill ... Groot-Brittannië moet geen deel uit maken van supermacht ... Audio: Churchill in 1946 over de vorming van de USoE

Viviane Reding, de christen-democratische Europees Commissaris voor Justitie en tevens vice-voorzitter van de EC, heeft in Cambridge betoogd dat de landen van de Eurozone moeten samenvloeien tot de Verenigde Staten van Europa, dat wil zeggen een alomvattende fiscale en politieke unie moeten vormen.


Tijdens een lezing aan de universiteit van Cambridge hield ze haar gehoor voor dat er ‘krachtige hervormingen’ nodig zijn om oplopende spanningen in Europa tegen te gaan.

Natuurlijk loopt het debat over de toekomst van de EU door maar er is een krachtige zaak voor een echte fiscale en uiteindelijk politieke unie. In mijn persoonlijke opvatting moet de Eurozone de Verenigde Staten van Europa worden. Net als Winston Churchill geloof ik dat het Verenigd Koninkrijk daar geen deel van uit zal maken, maar wel dat het een nauwe bondgenoot moet blijven van de federatieve Eurozone waar het een gemeenschappelijke markt mee blijft delen, evenals een gemeenschappelijk handelsbeleid en hopelijk een gemeenschappelijke veiligheidsagenda.

DLD 2012 Viviane Reding EU CommissionerMet haar verwijzing naar de Zurich speech van de Britse staatsman Winston Churchill die in 1946 pleitte voor de vorming van de Verenigde Staten van Europa om zo de soevereiniteit van het continent intact te houden en de kleine landen te beschermen tegen de overmacht van grote landen als Frankrijk en met name Duitsland.

Binnen de huidige Britse regering, gedomineerd door eurosceptische conservatieven van de partij van Churchill, vielen de woorden van Reding niet goed. “Slechts een kleine minderheid in Europa steunt haar oproep voor de vorming van de Verenigde Staten van Europa,” verklaarde een anonieme regeringsbron tegen The Guardian. “Maar ze mag die mening hebben.” De vorming van een politieke unie zou mogelijk een verdragswijziging vereisen. Premier David Cameron wil die aangrijpen om de band met de EU losser te maken of de Unie zelfs geheel te verlaten. Volgens Reding zou dat onverstandig zijn omdat de Britse economie zeer profiteert van de Europese gemeenschappelijke markt.

Reding wil graag de nieuwe president van de Europese Unie worden, na het vertrek van de Belg Van Rompuy, maar als Luxemburgse heeft ze weinig kans tegenover haar rivaal oud-premier Jean Claude Juncker. Reding heeft zich overigens al vaker uitgesproken voor de vorming van de USoE.

The Guardian: Eurozone countries should form United States of Europe, says EC vice-president
Volledige speech Reding: The United Kingdom and the EU – inevitably drifting apart?

Video boven: Hangout met Reding, januari 2014
Zurich speech Winston Churchill (1946) Audio deel 1 en 2:

cc-foto: Hubert Burda Media

Geef een reactie

Laatste reacties (62)