56

Vos: Balkenendenorm is vorstelijk salaris voor een koning

PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat koning Willem-Alexander 70 procent van zijn jaarlijkse 8 ton aan salaris inlevert

PvdA-Kamerlid Jan Vos vindt de zakken van koning Willem-Alexander veel te diep. Volgens Vos zou het salaris van de koning verlaagd moeten worden naar de Balkenendenorm; ongeveer 230.000 euro per jaar. De koninklijke kas wordt nu nog jaarlijks met ruim acht ton gespekt.

Vos vindt het huidige bedrag veel te gortig:

De koning doet fantastisch werk, maar ik vind dat hij wel heel veel geld verdient. De koning krijgt heel veel kosten vergoed. Ik denk dat hij van een kleine twee ton prima kan leven. 

Als je het mij vraagt krijgt de koning als lid van de regering gewoon hetzelfde salaris als onze minister-president. Iedereen die een baan heeft die betaald wordt door de belastingbetaler valt onder de Balkenendenorm. Dus waarom de koning dan niet?”

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt haast zich om te zeggen dat het een privéstandpunt van Vos betreft. Officieel wil de PvdA-fractie het salaris van de koning handhaven op het huidige niveau, maar is zij wel van mening dat de vorst loon- en inkomstenbelasting moet gaan betalen en zijn fiscale vrijstellingen moet kwijtraken.

SP-Kamerlid Ronald van Raak is het met Vos eens dat de koning wel op hele grote voet leeft:

”De Balkenende-norm vind ik te ver gaan. Het voeren van een hofhouding kost nu eenmaal veel geld. Maar er kan zeker flink wat vanaf. Dat stellen wij ook ieder jaar voor. Helaas krijgen we nooit steun van de PvdA.”

Koning Willem-Alexander gaf eerder zelf al aan begrip te hebben voor mensen die vinden dat het koningshuis moet inleveren. Hij benadrukte dat hij bij bezuinigingen echter wel een deel van zijn hofhouding zou moeten ontslaan.

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (56)