48

VPRO haalt ‘antisemitisch’ spel van internet

Omroep verwijdert het spel omdat het satirische doel wordt overschaduwd door beschuldiging antisemitisme

De VPRO heeft het online spel ‘De Kolonisten van de Westelijke Jordaanoever’ van internet gehaald. Het spel dat gemaakt is door de jongerenredactie van de VPRO is bedoeld als knipoog naar het Israëlisch-Palestijnse conflict. Volgens de omroep ‘droop de satire ervan af’. Toch wordt het spel bedoelt als visuele column nu van internet gehaald. De VPRO vindt dat door de ophef over het spel het satirische doel wordt overschaduwd door de beschuldiging van antisemitisme.

Het spel stond als sinds 2012 online, maar kreeg zware kritiek van joodse en Israëlisch organisaties, schrijft NRC. Het spel was niet bedoeld om daadwerkelijk te spelen of te downloaden, maar toch vonden vele organisaties het idee misplaatst.

Bezoekers van het spel moeten als kolonist proberen het aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden. Punten konden gescoord worden door bijvoorbeeld de ‘Anne-Frank-kaart’ of de ‘Ahmadinejad-kaart’ te spelen. Deze voorkomen dat er terrein verloren ging.

De Israëlische krant The Jerusalem Post schreef vandaag over het spel en noemde het antisemitisch. Spelers kunnen in hun spel de ‘Joodse gierigheid’ en de ‘typische handelsgeest’ inzetten. Ook het CiJo, de jongerenorganisatie van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), vond het spel misplaatst.

Voorzitter Joël Serphos in NRC Handelsblad:

Er wordt gebruik gemaakt van hele traditionele antisemitische opvattingen. Ze hadden net zo goed op Stormfront kunnen staan […] De VPRO zegt dat het om satirische kritiek op het nederzettingenbeleid gaat, maar daar klopt niets van.

Door het documentatiecentrum over de Holocaust werd ook druk gezet op Eurocommissaris Viviane Reding die de Nederlandse regering moest bewegen het ‘verontrustende spel’ te verwijderen. Minister Van Bijsterveldt wilde geen mening geven over het spel.

“De overheid bemoeit zich niet inhoudelijk met omroepactiviteiten. Bovendien is het spel gefinancierd met verenigingsgeld, daar hebben wij niets over te zeggen.”

Screenshot ‘Kolonisten van de Westelijke Jordaanoever (NRC)

NRC: VPRO verwijdert ‘antisemitisch’ spel van website
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (48)