Laatste update 22:39
217

Vragenvuur voor Sylvana Simons

Sylvana Simons werd in debatcentrum de Balie in Amsterdam door drie interviewers stevig ondervraagd. Presentator Wilfred Genee, columnist Harriet Duurvoort (VK) en Avinash Bhikhie (nu.nl). In ‘Operatie Interview’ is het de bedoeling dat journalisten één gast goed aan de tand voelen, op zoek naar onthullende informatie.

Simons werd onder andere ondervraagd over de politieke partij DENK, daar werd veel kritiek op geuit, het ani-racisme debat waarin zij voortouw neemt en alle haat die zij over zich heen krijgt voor het uiten van haar mening en stelling nemen. Simons zelf zei het opmerkelijk te vinden dat het altijd maar over haar ‘toon’ ging en niet de boodschap:

(…) Ik vind het fascinerend dat het zo lang gaat over hoe ik spreek terwijl het over zo’n belangrijk onderwerp gaat: racisme, ongelijkheid en discriminatie in onze samenleving. Mensen zijn heel druk met mij bezig, terwijl het niet om mij gaat. Het is makkelijk om een symbool aan te wijzen. Dan hoeven we het niet over het grote geheel te hebben. Het is tone policing, het gegeven waarmee men, vaak witte mannen, een ander vertelt hoe hij of zij iets moet vertellen zodat de ander, bijvoorbeeld witte mensen, de boodschap hoort.

In het interview zegt Simons ook dat de PvdA medeplichtig is aan het normaliseren van racisme door het ongemoeid te laten bestaan en haalt het racistisch filmpje dat afgelopen week van haar rondging als voorbeeld aan.

(…) De PvdA heeft staan toekijken toen racistische sentimenten genormaliseerd werden. We zitten nu op het hoogtepunt van wat mensen denken dat er allemaal gezegd mag worden. Dertig jaar geleden had deze persoon niet gedacht dat hij dit zou kunnen maken.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma (PvdA) was niet te spreken over de opmerking van Simons en reageert op Twitter.

Bron: NRC, Nu.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (217)