Laatste update 12:40
192

Vreedzaam Piet-protest wijkt voor geweldsdreiging

Een voorgenomen protest in Nijmegen tegen de racistische Zwarte Piet-figuur is door de organisatoren afgeblazen vanwege een golf aan bedreigingen. De Gelderlander meldde dinsdag dat een groep hooligans van plan was het vreedzame protest te verstoren, eventueel met gebruik van geweld:

‘Schop ze de stad uut!’, staat onder de oproep die in verschillende Nijmeegse appgroepen is gedeeld uit naam van de ‘oude’ East Side. Dat is de (goeddeels) oudere garde van de HKN, de harde kern van NEC-supporters. Die wil zaterdagmiddag om 12.30 uur verzamelen op de Grote Markt in de Nijmeegse binnenstad. ‘De East Side is het geëtter rondom Zwarte Piet helemaal zat”, zegt een bron die goed is ingevoerd in de harde kern van NEC. ,,Deze jongens willen gewoon met hun kinderen naar de intocht kunnen, zonder gedoe. Ze willen ervoor gaan zorgen dat de anti-zwartepiet-actievoerders niet eens in de buurt van de intocht kunnen komen. Ze zijn bereid om te vechten, de woede is groot. Het moet een keer afgelopen zijn.”

Burgemeester Bruls heeft bovendien besloten dat het het anti-racismeprotest niet op een voor de blackface pieten zichtbare plaats mag worden gehouden. In een verklaring stelt Kick Out Zwarte Piet, een van de organisatoren:

De burgemeester en de bedreigers houden er geen rekening mee dat wij juist een vreedzaam protest beogen, waarvan kinderen geen slachtoffer worden. Met dit roekeloze besluit heeft de burgemeester de geuite bedreigingen aan het adres van de betogers, veelal afkomstig van agressieve hooligans, boven het recht op demonstratie gesteld. KOZP vreest dat de houding van de burgemeester en de pro-pieters tot onnodige escalatie zou leiden. Dit maakt het onmogelijk om vreedzaam te protesteren en gebruik te maken van onze burgerrechten.

KOZP kondigde eerder aan dit jaar op 18 verschillende plekken te zullen demonstreren tegen de intocht van de racistische Piet-figuren. In Rotterdam en Den Haag, waar al afspraken waren gemaakt met de politie, leidde dat tot een inperking van de demonstratievrijheid door de burgemeester. In Rotterdam wordt het protest mogelijk aan het zicht onttrokken door een groot aantal geparkeerde touringcars, vreest KOZP. Honderden activisten hebben zich volgens KOZP aangemeld om tegen de kwetsende traditie van Zwarte Piet te protesteren en te pleiten voor een feest dat prettig is voor alle kinderen.

In een interview met NRC zegt Jerry Afriyie van KOZP:

Ons einddoel is dat heel Nederland overgaat op de Amsterdamse aanpak: alleen roetveegpieten of een andere oplossing waarbij raciale kenmerken geen rol spelen. Wij wilden eerst dat Zwarte Piet meteen helemaal afgeschaft zou worden. Roetveegpiet en geleidelijke afbouw werden toen het compromis. Amsterdam en Utrecht hebben er vier jaar over gedaan en tijdens die jaren hebben wij activisten die daar wilden protesteren tegengehouden. Maar elk jaar dat Zwarte Piet op straat verschijnt, weten wij dat heel veel mensen met een knoop in de maag thuiszitten en ik weiger iets dat racistisch is, niet als racistisch te benoemen.

cc-foto: Walt Stoneburner

Geef een reactie

Laatste reacties (192)