26

‘Vreemde snuitkever is geen plaag’

Media nemen paniekverhaal insectenbestrijder klakkeloos over

Het begint ’s ochtends met een verhaal in de Telegraaf over vreemde snuitkevers die Nederlandse tuinen slopen. Dat doet het goed in deze tijden: Hobby’s van keurige Nederlanders die kapotgemaakt worden door buitenlandse indringers uit Zuid-Europa. ’s Avonds deed het NOS-journaal het paniekverhaal nog eens over. Maar is het echt zo erg? Weblog Sargasso belicht een andere kant van het verhaal: Zo nieuw is die kever helemaal niet en de klokkenluider blijkt een handel in snuitkeverbestrijdingsmiddelen te drijven.

Door Sargasso

Insecten zijn lastige beesten. Ze zoemen, kriebelen, steken, bijten en kruipen met hun gekke pootjes, vieze vleugeltjes en enge oogjes in allerlei hoekjes om ons de stuipen op het lijf te jagen. En alsof dat nog niet erg genoeg is, heb je ook nog insecten die blaadjes eten. Blaadjes ja, van die mooie taxus in de tuin, of je keurige hedera of laurier.

Maar dat zijn nog ONZE insecten. Als u vanavond het journaal heeft gezien, dan weet u inmiddels dat er ook insecten zijn die HIER HELEMAAL NIET HOREN.
Ze hebben een lieve naam, snuitkevers, maar ze zijn dat helemaal niet. Ze fokken als de ziekte, zijn niet kapot te krijgen en gedragen zich als hangjongere in tuin, perk en plantsoen. Ja mensen, als we die kever niet snel uitroeien dan staat er straks geen plant meer in de tuin. De kever schijnt zich vanaf Amsterdam, via Haarlemmermeer richting Rotterdam te verplaatsen. Straks is heel Nederland aan de beurt! Luistert u maar naar keveroloog Silvia Hellingman, die kan het weten.
Maar voordat u de spuitbus pakt en de tuin in sprint, gaarne toch even verder lezen.

Lees verder bij Sargasso

Geef een reactie

Laatste reacties (26)