20

Vreemde zoektermen bij Nederlandse politici

Mark Rutte gay ok, maar Marianne Thieme een piercing? En Roemer met Kim Il Jong? Bekijk ze allemaal

Iedereen die wel eens Google gebruikt – en dat is dus iedereen – kent wel de automatische suggestie functie. Je tikt een woord in en terwijl je typt vult Google andere aanvullende zoektermen alvast in. Welke dat zijn is afhankelijk van een aantal factoren maar de suggesties zijn gebaseerd op populariteit en deels actualiteit. Het zijn echte zoekopdrachten van andere gebruikers. Dus keken we eens hoe dat werkt bij de Nederlandse lijsttrekkers. Waar zoeken mensen naar bij de politici? Wat willen ze weten?

Eerst gewoon in Nederland. Dit zijn de auto-suggesties van Google.nl.

Rutte is lesbisch. Voor zover we weten is dat niet het geval maar het is wel de titel van een boek van Raoul Heertje over beeldvorming in de media. Een gevalletje QED, de zoekterm bewijst zijn stelling. Ook willen mensen weten of de premier vrijgezel is.

Bij Wilders wordt vooral gezocht naar uitspraken en twitter. Logisch want die tweee vormen zijn handelsmerk: uitspraken via twitter vooral.

PvdA-leider Diederik Samsom steekt er een beetje bleekjes bij af. Bij hem wordt vooral naar contact gezocht. Je zou kunnen zeggen dat dat wederzijds is. Bij CDA-leider Sybrand van Haersma Buma – die door veel vrouwen als woest aantrekkelijk wordt ervaren – wordt gecheckt of hij getrouwd is. Pechtold daarentegen wordt gecombineerd met het Leidse studentencorps Minerva. Bij Jolande Sap duikt de onlosmakelijk met haar verbonden stekker op en bij ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob wordt het CDA gezocht. Van Roemer wil men weten wat hij met Feyenoord heeft.

Marianne Thieme is in de zoekmachine gekoppeld aan mokkels. Dat is niet alleen een kwalificatie van haar aantrekkelijkheid maar ook de naam van een bekende verzamelsite voor vrouwelijk schoon. Verder heeft ze recent een dochter gekregen. Opvallend: Thieme is de enige bij wie automatisch plaatjes verschijnen. Google weet niet alleen wat de geest maar ook wat het oog zoekt.

Dan gaan we naar het buitenland. In België, bij Google.be, vallen een paar andere zaken op:

Naar Rutte wordt door Belgen gezocht in combinatie met de term vrijgezel maar ook met gay. Die laatste term duikt overigens over de hele wereld op in Google, behalve in Nederland. Wij vinden een vrijgezelle premier vanzelfsprekend, in het buitenland willen ze dan meteen iets weten over zijn geaardheid. Bij andere politici wordt de partner trouwens ook interessant gevonden, zoals de vrouw van Diederik Samsom. In België ook een vreemde hit: Roemer en Jeltsin, wijlen president van Rusland. Wie het raadsel kan oplossen mag het in de reacties vertellen. Een andere opvallende combinatie: Marianne Thieme en piercing. Ons is het nooit opgevallen.

Internationaal, dat wil zeggen bij Google.com, wordt Samsom plots geassocieerd met Greenpeace en Pechtold met de Bilderberg-conferentie die hij onlangs bezocht.

In Duitsland (Google.de) wordt gezocht naar het aftreden naar Rutte en naar schwul. Dat laatste betekent niet zwoel maar gay. Pechtold scoort met zijn optreden in Zomergasten uit 2009.

In Griekenland is men plots geïnteresseerd of Wilders iets met homoseksualiteit heeft, in Portugal wordt de relatie gelegd tussen hem en Marokkanen en in Frankrijk wordt de zoekterm jood toegevoegd.  In Australië zijn ze op zoek naar de vriendin van Rutte (logisch, hij is immers lesbisch).

Maar het opvallendst zijn toch wel de resultaten uit China, van Google.cn:

Rutte en gitaar spelen, nooit geweten.

De CDA-leider wordt gekoppeld aan de Elfstedentocht.

Van Sap willen ze in China weten of ze getrouwd is en er wordt gespeurd naar foto’s van haar. De grootste verrassing in China is echter SP-leider Emile Roemer:

Ze willen zijn salaris weten, in de SP altijd punt van discussie vanwege de verplichte afdracht. Maar het meest opvallend is ‘looking at things’, dat is de naam van een hilarische website over de Noorkoreaanse leider: Kim Il Jong Looking at Things. Daarop staan foto’s van de dictator die naar dingen kijkt.

Verwarren ze in het Verre Oosten de sympathieke Emile met de harde despoot? Nee, het zit anders: er is door iemand een Roemer-variant van die site gemaakt. Nooit van gehoord maar zeer beroemd in China. Onder mensen die Emile Roemer googlen althans.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)