39

‘Vreemdelingenbewaring in Nederland is inhumaan’

Nationale Ombudsman pleit voor alternatieven

In een vandaag gepubliceerd rapport pleit de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer voor alternatieven voor de huidige vreemdelingenbewaring, die hij inhumaan noemt.

Minstens 16 uur per dag met iemand anders opgesloten zitten in een ruimte van ongeveer 2 bij 5 meter. Twee uur per week bezoek mogen ontvangen. Niet kunnen werken. Niet zelf kunnen beslissen wanneer je naar buiten gaat. (…) Het is niet behoorlijk dat de overheid vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven, onderbrengt in een gevangenis met strafrechtelijke beperkingen. Mensen zonder veroordeling op deze manier opsluiten is niet humaan. De inperkingen op de mensenrechten zijn te groot.

De ombudsman constateert wel dat detentiecentra de omstandigheden proberen te verbeteren, maar hij zegt zich tegelijkertijd zorgen te maken over het tempo waarmee dat gebeurt.

De woordvoerder van de minister wijst erop dat Leers begin dit jaar is begonnen met het testen van alternatieven. Het gaat daarbij onder meer om een meldplicht in combinatie met terugkeerbegeleiding, een meldplicht met verblijf op betrouwbare adressen en een borgsom die de vreemdeling terugkrijgt als hij zelf vertrekt.

In Nederland zouden zo’n 6000 mensen in vreemdelingendetentie op hun uitzetting wachten. 

Geef een reactie

Laatste reacties (39)