27

Vreemdelingenpolitie op scherp gezet voor komst Tunesiërs

UPDATE: Leers: 'Eén foutje en we kunnen ze uitzetten' ... België en Frankrijk verscherpen ook grenscontroles voor Tunesiërs

Minister Gerd Leers heeft de Vreemdelingenpolitie op scherp gezet. Hij wil dat zij de komende tijd extra alert zijn op Tunesiërs die mogelijk illegaal in Nederland verblijven. Italië besloot onlangs 20.000 gevluchte Tunesiërs een visum te geven waarmee ze naar andere Europese landen kunnen doorreizen.

Leers vindt de Tunesische arbeidsmigranten een groot risico en is bang dat ze in de illegaliteit verdwijnen. Hij had liever gehad dat de migranten in Italië bleven. De Italiaanse overheid heeft de migranten al gecontroleerd op alle voorwaarden voor een Schengenvisa, maar Leers meent dat het geen kwaad kan om extra te controleren.

De Vreemdelingenpolitie is de komende tijd alert op Tunesiërs die mogelijk illegaal in Nederland verblijven. Een woordvoerder van Leers liet weten dat de Vreemdelingenpolitie scherp gaat controleren op de drie voorwaarden waaronder de migranten in Schengenlanden mogen verblijven. Zo moeten de Tunesiërs over de juiste papieren beschikken, voldoende middelen van bestaan hebben en geen gevaar zijn voor de openbare orde. Wie niet aan de drie voorwaarden voldoet, wordt uitgezet. Nederland zal desnoods de terugreis faciliteren, aldus Leers.

De Vreemdelingenpolitie mag de Tunesiërs niet op straat aanhouden om te controleren. Wel mogen ze langskomen bij arbeidsplekken om een legaal verblijf te controleren. En ook bij overtredingen mag gecontroleerd worden. Leers heeft Italië gevraagd om de vingerafdrukken van de Tunesiërs te bewaren in de Europese centrale databank Eurodac. In de meeste gevallen worden deze gegevens tijdelijk opgeslagen, maar Nederland, België en Luxemburg hebben de Europese Commissie verzocht de gegevens dit keer niet te wissen.

Update 17.00

Frankrijk heeft zondag een trein uit Italië tegengehouden waar Tunesische migranten inzaten. Dat meldt France24. Volgens de Italiaanse autoriteiten mocht de trein niet verder rijden. Ook aan de Belgische grens worden extra controles gehouden. Tunesiërs moeten geldige papieren bij zich hebben en laten zien dat ze genoeg geld bij zich hebben.

NU.nl: Vreemdelingenpolitie alert op Tunesiërs

Geef een reactie

Laatste reacties (27)