Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrees dat vaccins niet werken tegen Delta plus-variant

  •  
23-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
INDIA-ASSAM-NAGAON-COVID-19

© (210622) -- ASSAM, June 22, 2021 (Xinhua) -- A medical worker takes a nasal swab sample from a woman for COVID-19 test in Nagaon district of India's northeastern state of Assam, June 22, 2021

In India is een nieuwe coronavariant opgedoken die de gezondheidsautoriteiten grote zorgen baart. De nieuwe mutatie, die niet Epsilon maar Delta plus wordt genoemd, is aangetroffen in de deelstaat Maharashtra, waar Mumbai ligt. Daar zijn tot nu toe 16 besmettingen vastgesteld. Het werkelijke aantal infecties met de nieuwe variant ligt vermoedelijk een stuk hoger. Niet alle coronatesten worden genetisch geanalyseerd.
Volgens het Indiase ministerie van Volksgezondheid is de Delta plus-variant besmettelijker dan eerdere mutaties. De Delta plus-variant bevat een aanpassing (K417N) die ook al werd geconstateerd bij de Beta-variant, die voor het eerst werd vastgesteld in Zuid-Afrika.
De vrees bestaat dat coronavaccinatie of een doorgemaakte coronabesmetting niets uithalen tegen de Delta plus-variant. De Indiase viroloog Shahid Jameel wijst erop dat de Beta-variant ook al veel beter in staat was om vaccinaties te omzeilen.
De Amerikaanse epidemioloog Eric Feigl-Ding luidt op Twitter ondertussen de noodklok over de Delta-variant. Hij wijst erop dat het reproductiegetal R bij de nieuwe mutatie veel hoger ligt dan bij eerdere varianten.
“Het Verenigd Koninkrijk miste de Delta-variant totdat het te laat was. Laten wij die fout niet ook maken”, waarschuwt Feigl-Ding. Boris Johnson moest het opheffen van de coronamaatregelen in het Verenigd Koninkrijk met een maand uitstellen vanwege het toegenomen aantal besmettingen.
Dat de nieuwe Delta-variant veel besmettelijker is, blijkt niet alleen uit de besmettingscijfers die in sommige landen weer snel oplopen, maar ook uit anekdotisch bewijs. Zo besmette een Australiër vorige week twee mensen in het voorbijgaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.