Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrees voor geweld op Haïti

  •  
15-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koning_300_01.jpg

Wanhoop groeit onder bevolking ... Konvooien moeten beveiligd worden ... VN opslagplaats geplunderd

Onder hulpverleners groeit de vrees voor uitabrstingen van geweld in het door een aardbeving getroffen Haïti. Er is tekort aan alles en hulpgoederen kunnen de slachtoffers amper bereiken.
Blauwhelmen van de VN die door de straten van de verwoeste hoofdstad Port-au-Prince patrouilleren, signaleren toenemende agressie onder de wanhopige bevolking. Haïti leidt al decennia onder extreem geweld van bendes en politieke groepen. Als gevolg van de aardbeving zijn duizenden gevangenen ontsnapt. Er wordt melding gemaakt van pogingen om vrachtwagens met hulpgoederen te kapen en jonge mannen die gewapend met machetes op zoek zijn naar water en voedsel.
RTEmagicC_ANP-Haiti300.jpg
Een opslagplaats van de Wereld Voedsel Programma van de VN is geplunderd. Hoeveel er weg is kon een woordvoerder niet zeggen, meldt Associated Press. Wel worden inmiddels ook winkels leeggeroofd. Plunderingen zijn overigens een veel voorkomend verschijnsel na rampen, zeggen hulpverleners. In 2008 braken op Haïti geruchtmakende voedselrellen uit nadat een stijging van de wereldprijzen tot honger onder de bevolking leidde.
De veiligheidssituatie is ook op de lange termijn een zorg. Volgens deskundigen zijn er duizenden militairen nodig om de wederopbouw van het land de komende maanden te beschermen.
Inmiddels is een vliegdekschip van de Verenigde Staten in het gebied gearriveerd en hebben helikopters de eerste verkenningsmissies uitgevoerd om te bepalen hoe hulpgoederen het beste gedistribueerd kunnen worden, meldt de Miami Herald. De New York Times heeft een interactief overzicht van satellietbeelden voor en na de ramp die de verwoesting laten zien.
Bij Pauw & Witteman is vanavond prof Thea Hilhorst te gast over de hulp aan Haïti. Lees haar opinie op Joop: Waarom Haïti de aardbeving niet aan kan
Lees ook Mei Li Vos: Wachten op een vergunning terwijl elke minuut telt
Eerder op Joop: Hulp aan Haïti loopt vast – Wereld schiet Haïti te hulp – De ramp in beeld

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.