11

Vrees voor olieramp Great Barrier Reef

Chinees kolenschip negeerde vaarverbod en vaart 's nachts in volle vaart op wereldberoemde koraalrif ... Australië vreest grote olielekkage als schip in stukken breekt

Een Chinees schip dat kolen vervoerde is zaterdagnacht vastgelopen op het Great Barrier Reef voor de noordoostkust van Australië. De regering vreest dat het schip in stukken zal breken en olie schade zal toebrengen aan het het grootste koraalrif ter wereld.

Het schip, de Shen Neng 1, vertrok zaterdag uit de haven van Gladstone en voer enkele uren later op volle snelheid op het rif, dat ruim vijftien kilometer buiten de vaargeul ligt. In het deel van het rif waar het schip is vastgelopen, de Klippen van Douglas, geldt een vaarverbod.

Zondagmorgen werden al olievlekken waargenomen, maar volgens de maritieme veiligheidsdienst van de staat Queensland is er nog geen grote olielekkage. Toch is de dienst erg bezorgd over een lekkage. Patrick Quirk, directeur van de maritieme dienst, reageert:

“Op een zeker moment afgelopen nacht, dachten we dat het schip bijna in stukken zou breken. We zijn nog steeds erg bezorgd over het schip. Het gevaar bestaat dat er een aantal belangrijke delen breekt waardoor het schip in stukken zal breken.

Het Great Barrier Reef is duizenden kilometers lang. Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en herbergt duizenden dier- en plantensoorten.

Meer bij de Volkskrant (met video) en Trouw.

Update dinsdag 6 april, Volkskrant: De olie zal worden gepompt uit het Chinese kolenschip dat aan de grond is gelopen bij de Great Barrier Reef voor de kust van Australië. Dat heeft de premier van de Australische staat Queensland, Anna Bligh, dinsdag laten weten.

Foto: Rohit Saxena (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (11)