Laatste update 23:04
55

Vrees voor ‘zeer heftig geweld’ bij volgend protest gele hesjes

De Franse autoriteiten bereiden zich op het ergste voor in verband met de protesten door de ‘Gilets Jaunes’, oftewel de gele hesjes, die aangekondigd zijn voor komende zaterdag. Het wordt het vierde weekend van protest. Door het hele land worden 89.000 veiligheidsmensen ingezet. Agenten zijn bang dat er op de demonstranten geschoten moet gaan worden, verklaarde een woordvoerder van verontruste agenten.

Zaterdag gaan tal van bezienswaardigheden in Parijs, zoals de Eiffeltoren, het Louvre en het Grand Palais, op slot. Ook winkels aan de Champs-Élysées worden geadviseerd dicht te blijven. Tal van andere protesten en manifestaties, zoals de Mars voor het Klimaat, zijn afgelast. “We kunnen het risico niet nemen als we het gevaar kennen,” aldus minister van Cultuur Franck Riester.

Gespuis zoekt ondertussen aansluiting bij de gele hesjes. Zo prijkt op de cover van het Franse weekblad Paris Match een beruchte antisemiet, die meermaals is veroordeeld onder meer voor geweld, in een geel hesje. Hij demonstreerde afgelopen weekend mee in Parijs.

Een medewerker van president Macron heeft gewaarschuwd dat volgens inlichtingendiensten sommige demonstranten naar de hoofdstad komen om “te slopen en te doden”. De overheid maakt wel onderscheid tussen de vreedzame gele hesjes, oftewel het overgrote deel van de demonstranten, en groeperingen die onder de vlag van het protest uit zijn op rellen. Afgelopen weekend beleefde Parijs de gewelddadigste protesten sinds mensenheugenis. Auto’s werden in brand gestoken, café’s vernield, winkels geplunderd en de Arc de Triomphe zwaar beschadigd. Honderden gele hesjes-demonstranten werden gearresteerd.

De protestbeweging is ongekend populair in Frankrijk. Meer dan tachtig procent ziet de gele hesjes als een beweging van het volk, zo blijkt uit een actuele enquête. Meer dan de helft van de ondervraagden (54 procent) beschouwt de beweging als ‘effectief’. Bijna zestig procent vindt de beweging ‘onrustbarend’ en bijna de helft beschouwt de gele hesjes als gewelddadig. Eensgezind zijn de Fransen in hun kritiek op Macron. 84 procent vindt dat hij slecht omgaat met de protesten. Ook de houding van andere politici, van de linkse Melenchon tot de extreemrechtse Le Pen die beiden aansluiting zoeken bij de beweging, wordt in grote meerderheid afgekeurd.

In een poging de gemoederen te bedaren heeft de regering al aangekondigd de gehate verhoging van brandstofaccijnzen uit te stellen. Ook wordt er gekeken naar mogelijke belastingverlagingen maar die zullen dan wel leiden tot nieuwe bezuinigingen. Verder wordt beloofd de grote internetbedrijven – die vrijwel geen belasting afdragen – aan te pakken als Brussel er niet in slaagt dat te doen.

Ook in Nederland wordt opgeroepen de protesten in gele hesjes, die tot nu toe vooral uitblinken in gebrek aan belangstelling, gewelddadig te laten worden. Zo dreigt een actievoerder in de Telegraaf met brandstichting. In Limburg is een gele hesjes-actievoerder opgepakt wegens opruiing via sociale media.

cc-foto: Sébastien Huette

Geef een reactie

Laatste reacties (55)