16

Vriendjes van Geert stemmen heel anders in Europa

Wilders: Het gaat om minder Europa

De partijen waarmee PVV-leider Wilders een fractie wil vormen in het Europees Parlement stemmen op dit moment zelden met hem mee. Dat blijkt uit een analyse van het stemgedrag van die partijen, door onderzoeksbureau VoteWatch Europe in opdracht van de NOS.


De ultrarechtsen willen een fractie vormen om meer invloed te kunnen uitoefenen in het parlement: leden krijgen meer spreektijd en ze kunnen bijvoorbeeld tot rapporteur gekozen worden en zo veel invloed uitoefenen op Europese regelgeving.

Uit het onderzoek blijkt echter dat het Vlaams Belang en het Front National, de belangrijkste beoogde partners, in slechts iets meer dan de helft van de gevallen hetzelfde stemden als de PVV. Andere mogelijke fractiegenoten zitten allemaal onder de 50 procent. Ter vergelijking: de fracties van de Europese christen-democraten, sociaal-democraten en liberalen stemmen in negen van de tien gevallen hetzelfde, zo meldt de NOS.

Toch heeft Geert Wilders er vertrouwen in:

“Natuurlijk zijn er verschillen, bijvoorbeeld als het gaat om buitenlands beleid. Maar als het gaat om minder EU en om het terughalen van de bevoegdheden naar de hoofdsteden, dan hebben wij meer gemeenschappelijk met de partijen waarmee we willen samenwerken, dan met ongeveer alle partijen uit het Nederlandse parlement.

Wilders rekent vooral op het FN. Uit de analyse blijkt dat de grootste verschillen zitten in voorstellen waar het Front voor is, maar de PVV tegen. Zo was de PVV  tegen financiële steun voor Oekraïne in 2010, terwijl het FN voor was, werd een verdrag om eenvoudiger met Israël te kunnen handelen door het FN afgewezen, terwijl de PVV dat wel steunde en ziet de PVV ziet niets in de toetreding van Kroatië tot de EU, waar het Front National zich onthoudt van stemming.

NOS: Vrienden PVV stemmen heel anders

Geef een reactie

Laatste reacties (16)