17

Vrij Nederland: Kamp Holland betaalt voor bescherming door krijgsheer

geen konvooi zonder betaling aan Mathiullah Khan

De Nederlandse missie in Uruzgan zit in de greep van krijgsheer Mathiullah Khan.

Dat blijkt uit onderzoek van Bette Dam voor Radio Nederland Wereldomroep en van het weekblad Vrij Nederland. Op Kamp Holland wordt al langer gefluisterd dat het Nederlandse leger Mathiullah Khan betaalt voor de bescherming van konvooien met vrachtwagens van de stad Kandahar naar Kamp Holland. Mathiullah bevestigt dat nu ook zelf. ‘Die transporten gaan gewoon via mij.’ Het gaat om het vervoer van water, voedsel, militaire onderdelen, brandstof en legervoertuigen.

Het ministerie van Defensie laat weten dat er niet rechtstreeks aan Mathiullah wordt betaald. ‘We werken via lokale vervoerders om spullen af te leveren bij Kamp Holland. Als zij het nodig vinden te betalen voor bescherming is dat aan hen.’ Defensie kan geen reactie geven op de vraag of er met de vervoerders afspraken zijn gemaakt over betaling via hen aan Mathiullah.

Mathiullah wordt door Nederland gezien als een notoire schender van mensenrechten. Hij is de neef van de voormalige gouverneur Jan Mohammed. Nederland weigert op terreinen van openbaar bestuur en wederopbouw met Mathiullah samen te werken en de Nederlandse leiding van Kamp Holland blokkeerde meerdere keren zijn benoeming tot politiechef in Uruzgan wegens zijn bloedige verleden. Maar als het om de transporten gaat kunnen ze niet om hem heen. Hij is namelijk de alleenheerser op de cruciale toevoerroute van Kandahar naar Tarin Kowt.

Mathiullah wil niet zeggen hoeveel hij per vrachtwagen vraagt, wel dat hij zijn diensten gratis aanbiedt voor het vervoer van spullen van hulporganisaties. Anonieme bronnen melden dat voor elke truck die van Kandahar naar Kamp Holland rijdt, moet worden betaald. Per vrachtwagen kost de bescherming tussen de 2000 en 3000 dollar. Per maand zijn er twee konvooien vanuit Kandahar van 150 vrachtwagens, in totaal maandelijks dus 300. 250 daarvan zijn bestemd voor Kamp Holland, de andere voor het nabijgelegen Amerikaanse kamp of voor middenstanders in Tarin Kowt. Voor de bescherming van die 250 vrachtwagens betalen de Nederlanders tussen de 500 en 750.000 dollar betaald aan Mathiullah.

Mathiullah geeft een deel van dat geld ook onmiddellijk weer uit: hij moet naar eigen zeggen per maand 250.000 dollar aan salarissen betalen aan strijders van zijn privé-legertje dat bestaat uit 2000 man en hij onderhoudt daarnaast ook driehonderd legale politiemensen.

Mathiullah duldt geen concurrentie op ‘zijn route’ zo bleek de afgelopen tijd. Toen Supreme – de leverancier van voedsel – een half jaar geleden zelf een konvooi wilde organiseren om onder de hoge kosten uit te komen, werden ze tegengehouden door Mathiullah Khan. En toen de Nederlanders in de zomer van dit jaar twee konvooien zelf beschermden, kwam het tot ernstige schermutselingen met onbekenden. Hierbij vielen zeven Nederlandse gewonden. Hoewel Defensie niet wil bevestigen dat Mathiullah achter de hinderlagen zat, is het voor ingewijden in en rond Kamp Holland vrijwel zeker dat het Mathiullah’s mannen waren.

Update: Mathiullah Khan heeft inmiddels tegen Bette van Dam gezegd dat het zou gaan om een half miljoen dollar per maand, zo zegt zij op de site van Radio Nederland Wereldomroep.

foto cc: isafmedia

Geef een reactie

Laatste reacties (17)