25

Vrij Nederland niet langer wekelijks

Opinieblad verandert en verschijnt vanaf volgend jaar als maandblad

Het opinieblad Vrij Nederland verandert. Vanaf volgend jaar verschijnt het niet langer wekelijks, maar maandelijks. Dat is het gevolg van bezuinigingen. Ook een nog onbekend aantal vaste arbeidsplaatsen gaat verloren en levert hoofdredacteur Frits van Exter per 1 januari zijn functie in.

Het is nog niet duidelijk wanneer Vrij Nederland overgaat op de maandelijkse verschijning, maar wel dat dat in het tweede kwartaal van 2016 zal zijn.

De redactie wil zich in de toekomst meer gaan inzetten op “de bron worden van dagelijkse opinies en inzichten bij het nieuws, geschreven door vertrouwde en nieuwe VN-medewerkers”. Om online te kunnen concurreren met andere media wordt de site gratis toegankelijk voor abonnees – voor de sporadische bezoeker gaan artikelen achter een betaalmuur.

De hoofdredacteur schrijft in een uitleg op de website:

Het weekblad wordt een maandblad, de website wordt uitgebreid met meer dagelijkse opinies, en VN lanceert een multimediaal platform voor onderzoeksjournalistiek in samenwerking met partners […] Vrij Nederland wil zich in print en digitaal richten op drie kernactiviteiten: journalistieke verhalen, opinie en onderzoek […] Vrij Nederland richt ook een samenwerkingsverband op voor onderzoeksjournalistiek. Daarin zullen VN-medewerkers met journalisten van andere media en onderzoeksinstellingen gezamenlijk multimediale projecten uitvoeren. Voorop staat daarbij het opdiepen, analyseren en inzichtelijk maken van maatschappelijk belangrijke feiten, die bewust of onbewust verborgen werden gehouden. Het verband wordt een aparte organisatie, mede gefinancierd uit publiek-private middelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)