217

Vrij Nederland rectificeert Cohen’s uitspraak over Joden

Journalist geeft toe te kort door de bocht te zijn gegaan

In het radioprogramma Dit is de Dag op Radio 1 heeft journalist Thijs Niemantsverdriet toegegeven een verkeerde indruk te hebben gewekt met de kop: ‘Cohen: moslims worden buitengesloten zoals Joden in de oorlog’. In het persbericht over het interview met PvdA lijsttrekker Job Cohen wekte hij de indruk dat Cohen de situatie van de Joden in de Tweede Oorlog vergeleek met die van moslims in de huidige samenleving.

De kop uit het persbericht veroorzaakte veel commotie omdat veel mensen het een onterechte vergelijking vonden. Niemantsverdriet zegt dat hij daarom de kop later ook aanpaste door het woord ‘oorlog’ te vervangen door ‘de jaren dertig’ omdat dit ook de periode is die Cohen bedoelt. Met het woord oorlog geeft de journalist toe dat er een verkeerde indruk is gewekt. “We zijn te kort door de bocht gegaan.”

Niemantsverdriet vroeg Cohen waarom hij op 63-jarige leeftijd aan de nieuwe klus van lijsttrekker van de PvdA begonnen was. Daarop antwoordde hij dat die keuze iets te maken had met zijn afkomst. De vervreemding die zijn Joodse moeder in de jaren dertig had ervaren, speelde volgens Cohen nu weer en daar wilde hij iets aan doen.

Inmiddels heeft de journalist de foutieve kop uit het persbericht gerectificeerd via Twitter.  
EO Dit is de Dag: Interviewer Job  Cohen: Ophef mijn fout
cc-foto: Newsphoto!

Geef een reactie

Laatste reacties (217)