Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrijdag vertrekdag

  •  
28-01-2011
  •  
leestijd 19 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Mubarak_300_02.jpg
UPDATE: ElBaradei wil president worden, als het volk daar om vraagt...Leger heeft opdracht gekregen journalisten te beschermen... VS onderhandelen over vertrek Mubarak … Vandaag weer grote demonstratie gepland ...
Vrijdag lijkt de dag des oordeels te worden voor het regime in Egypte na een relatief rustige nacht in Caïro. De vraag is of de protestbeweging voldoende betogers op de been weet te brengen.
Vrijdag 3 februari
Update 23.05
Diverse media berichtten dat de Egyptische journalist Ahmad Mohamed Mahmoud is overleden. Mahmoud raakte op 28 januari gewond tijdens onlusten in Caïro. Vrijdagavond is hij aan zijn verwondingen overleden. Hij is het eerste dodelijke slachtoffer bij de media, sinds de opstand in Egypte is begonnen.
Vrijdag trok de NVJ haar negatief reisadvies voor journalisten in. NVJ-bestuurder Thomas Bruning verklaart:
We wilden absoluut niet zeggen dat journalisten er niet moeten zijn. We wilden aangeven dat journalisten bewust moeten zijn van de risico’s die ze in Egypte lopen […] denk goed na voordat je afreist. Ga alleen zeer goed voorbereid die kant op.
Update 19.45
Oppositieleider Mohamed ElBaradei heeft aangekondigd president te willen worden, indien het volk daar om vraagt. NRC schrijft:
De Egyptische oppositieleider Mohamed ElBaradei zou zich kandidaat kunnen stellen bij de komende presidentsverkiezingen, als het Egyptische volk daarom vraagt. Hij weerspreekt eerdere berichtgeving van een Oostenrijkse krant waarin hij in een interview zou hebben gezegd dat hij zich niet zou kandideren.
Update 19.15
Volgens de nieuwszender Al-Arabiya draagt president Hosni Mubarak zijn macht niet over aan zijn plaatsvervanger, Omar Suleiman. De Egyptische premier Ahmed Shafiq meldt dit aan de nieuwszender. “Wij hebben de president nodig om staatsrechtelijke redenen”, aldus de premier.
Update 14.50
De regering van Egypte heeft het leger opdracht gegeven buitenlandse journalisten te beschermen tegen groepjes in burger die de afgelopen dagen de straten van de hoofdstad Caïro onveilig maakten. Dat heeft een regeringswoordvoerder vrijdag laten weten, zo meldt Trouw. Eerder maakte het regime de journalisten zelf tot doelwit door via de staatstelevisie te waarschuwen voor de “mogelijke spionnen”.
Update 09:15
Pro-Mubarak knokploegen zijn er niet in geslaagd journalisten bij de demonstraties te verjagen, meldt de Volkskrant. Onder meer journalisten van de GPD en EenVandaag kwamen in de problemen maar blijven op hun post. De journalistenvakbond  NVJ riep verslaggevers gisteren op niet naar Caïro te gaan.
Update 7:45
De nacht was relatief rustig in Caïro, meldt de NOS. De VS zou ondertussen onderhandelen over het onmiddellijke vertrek van Mubarak:
Het plan voorziet in de komst van een overgangsregering onder leiding van vice-president Suleiman, met steun van het leger. In die regering zou plaats moeten zijn voor allerlei oppositiegroepen, waaronder de nu verboden Moslimbroederschap.
Donderdag 2 februari 
Update 23.10
Drie Nederlandse journalisten zaten ‘onder zeer moeilijke omstandigheden’ vast in hun hotel, het Rasmes-hotel in Caïro. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, kunnen ze niet uit hun hotel omdat het te gevaarlijk is. Intussen bericht GPD Caïro dat ze nu geëvacueerd worden.
Update 21.15
In een interview met de Amerikaanse zender ABC zegt president Mubarak te willen opstappen, maar bang te zijn voor chaos. Sinds 25 januari wordt er in Egypte gedemonstreerd. Betogers eisen het aftreden van de president. In het interview wees Mubarak de Moslimbroeders aan als verantwoordelijke voor het geweld van de afgelopen dagen. Ook zegt hij bang te zijn voor de gevolgen van zijn aftreden: De Moslimbroerders zouden aan de macht kunnen komen. 
Update 19.00
De Egyptische vice-premier Suleiman wil dat alle betogers huiswaarts gaan. Volgens hem hebben ze al veel bereikt. Hij benadrukt dat hij zichzelf in september niet verkiesbaar zal stellen. Ook Mubarak en diens zoon Gamal Mubarak zullen niet mee dingen naar het presidentschap.
Desalniettemin gaan de demonstraties toch door. De demonstranten eisen onmiddellijk vertrek van Mubarak. Suleiman kondigde eerder aan met de Broederschap te willen onderhandelen. De Broederschap heeft aangekondigd niet te willen onderhandelen. 
In de tussentijd komen er meldingen binnen dat apparatuur van BBC-journalisten in beslag is genomen. ANP meldt dat het hoogstwaarschijnlijk om knokploegen, gelieerd aan het bewind van Hosni Mubarak, gaat.
Update 14.50
De Egyptische premier heeft zojuist in een toespraak spijt betuigt over de doden die vannacht zijn gevallen op het Tahrir plein, zo meldt Al Jazeera. Hij gelast een onderzoek. Ook beweerde hij dat gesprekken met de oppositiepartijen zijn begonnen. De leiders van demonstratie ontkennen dit echter ten stelligste. Het lijkt een strategie op de oppositie te splijten. Volgens artsen zijn bij het geweld op het Tahrirplein zeker zeven mensen  gedood. De minister van Volksgezondheid meldde dat zeker 800 mensen gewond zijn geraakt.
Update 13.00
Pro-Mubarakaanhangers proberen de aanvoer van rantsoenen naar het Tahrirplein in Caïro te blokkeren. Dat meldt de Volkskrant. Een ooggetuige vertelde aan een Al Jazeeraverslaggever dat zij werd aangehouden door een groep mannen toen zij water naar het plein probeerde te vervoeren. Ook andere betogers zouden zijn tegengehouden. De Volkskrant houdt sinds vandaag een liveblog bij. 
Ooggetuigen melden bij de Arabische zender Al Jazeera dat de Mubarak-aanhang brandbommen aan het preparen is en uit lijkt te zijn op een voortzetting van het geweld tegen de demonstranten. Zij zitten feitelijk opgesloten op het plein, bij de uitgangen wachten de gewapende hordes van het regime.
Het liveblog van NRC Handelsblad meldt dat journalisten steeds vaker doelwit worden van geweld. De staatstelevisie hitst namelijk mensen op tegen verslaggevers, omdat zij spionnen zouden kunnen zijn. Journalisten zeggen bescherming te zoeken bij het leger en stiekem te filmen.
Al Jazeera sprak een journalist die voor de staatstelevisie werkte en ontslag heeft genomen, omdat ze niet meer wilde werken voor een propagandamachine. “Ze laten alleen maar Mubarak supporters zien, terwijl er mensen op het Tahrirplein sterven.”
Update 09.30
De Verenigde Staten worden scherper in hun kritiek op het bewind van de Egyptische president Hosni Mubarak. De regering in Washington wil dat er nu snel wordt aangestuurd op nieuwe verkiezingen. Dat meldt de nieuwssite News24.com.
“Nu betekent nu”, zei woordvoerder Robert Gibbs van het Witte Huis over de overgang. Hij herhaalde dat de Amerikaanse hulp aan Egypte zal afhangen van de manier waarop de regering op de crisis reageert. “Wij willen vrije, eerlijke en geloofwaardige verkiezingen”, zei woordvoerder P.J. Crowley van het ministerie van buitenlandse zaken. Hij benadrukte dat het aan Egypte is om te beslissen of de presidentsverkiezingen in september worden vervroegd.
Update donderdag 07.30
In de Egyptische hoofdstad Caïro is het de hele nacht onrustig geweest. Op het Tahrirplein (Plein van de Vrijheid) hebben aanhangers van president Mubarak het vuur geopend op anti-regeringsbetogers. Dat meldde de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Al Arabiya TV meldde dat vier demonstranten om het leven zijn gekomen. Ook zouden er dertien gewonden zijn door de beschietingen. Het schieten hield een groot deel van de nacht aan. Getuigen op het plein zeggen dat het leger de mensen niet verdedigde en dat de betogers zichzelf probeerden te beschermen met stokken en stenen.
Maar er zijn ook berichten dat Egyptische leger in de hoofdstad mensen heeft opgepakt. Betogers tegen de regering hadden het leger gevraagd in te grijpen nadat er woensdag gevechten waren uitgebroken.
Update 17.15
De BBC meldt dat er twee petroleumbommen zijn geland op het Egyptisch museum in Cairo. De Egyptische minister van Financiën Samir Radwan roept de oppositiepartijen op om met hem in gesprek te gaan. Hij beweert dat zij niet met hem om de tafel willen omdat dan zal blijken dat zij geen economisch en buitenlandse beleid hebben. Hij zei dat alleen ‘een einde aan de chaos’ zal komen als de oppositiepartijen toenadering tot hem zoeken.
Update 15.30
ElBaradei beschuldigt het bewind van Mubarak van intimidatie. Volgens hem bevinden zich tussen de pro-Mubarak betogers regeringsgezinde agenten in burger. “Dit is weer een symptoom van een misdadig regime dat misdaden pleegt”, zei hij tegen de BBC. Een woordvoeder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat Mubarak niet over gaat tot onmiddellijke machtsoverdracht.
Update 13.45
Op het Tahrir-plein zijn pro- en anti-Mubarak demonstranten met elkaar in gevecht geraakt. Daarbij werden stokken en stenen gebruikt. BBC meldt dat zeker 10 mensen gewond zijn geraakt. Op de beelden van Al Jazeera was onder andere te zien hoe Pro-Mubarak demonstranten de tenten van anti-Mubarak demonstranten vernielde.
Peter Beaumont, verslaggever van The Guardian denkt dat de actie is voorbereid. “Ik zag een man die een mes aan een stok had bevestigd.” Reporters van Dubai’s al-Arabiya TV zijn ook door de pro-Mubarak demonstranten aangevallen. Hun materiaal is vernield.
Update 11.00
Op verschillende plaatsen in Cairo zijn woensdag pro-Mubarak demonstraties aan de gang. Dinsdagnacht isoleerde het leger zo’n twintig pro-Mubarak betogers van een groep van duizend tegendemonstranten om escalatie te voorkomen. Dat schrijft NRC.
Het Egyptische leger belooft geen geweld te gebruiken. Via een sms roept het leger burgers op om hun land te beschermen. “Jonge Egyptenaren, pas op voor geruchten, luister naar rede. Egypte is van het allerhoogste belang, bescherm het”, luidt een van de sms’jes, schrijft De Morgen. Internet doet het inmiddels weer in Egypte.
Update 09.00
De president van Jemen, Ali Abdullah Saleh, heeft ook aangekondigd zich niet herkiesbaar te stellen. Dat betekent dat hij nog tot 2013 blijft zitten. Ook belooft hij de macht over Jemen niet door te geven aan zijn zoon. Ali Abdullah Saleh is al 32 jaar aan de macht in Jemen. Net als in Egypte en Tunesië hebben demonstranten zijn vertrek geëist.
In Egypte gaan intussen de demonstraties door. De demonstranten eisen een direct vertrek van Mubarak en weigeren te wachten tot september.
Update 01.00
De Amerikaanse president Obama heeft in een kort statement gereageerd op de laatste ontwikkelingen in Egypte. “Het is duidelijk, en ook mijn overtuiging, dat een overgang betekenisvol moet zijn en vreedzaam, maar ook dat deze nu moet worden ingezet”, aldus de president. Dat meldt The Guardian.
Update 22.00
De Egyptische president Mubarak heeft zojuist het volk op de Egyptische staatstelevisie toegesproken. Eerst verdigde hij zijn bewind. Hij zei dat hij de macht kreeg in een moeilijke periode, maar dat hij altijd alles voor Egypte heeft gedaan, in vrede en in oorlogstijd. Daarna kondigde hij aan dat hij zich bij verkiezingen in september niet opnieuw verkiesbaar zal stellen.Tot die tijd blijft hij op zijn post.
De toespraak van Mubarak was op het Tahrirplein, waar nog steeds een miljoenen-demonstratie aan de gang is, op een groot scherm te zien.
Uit beelden van onder andere Al Jazeera blijkt dat de demonstranten niet onder de indruk zijn. De speech heeft alleen maar de woede van de menigte gewekt. De mensen willen Mubarak weg hebben en wel nu. En ze zullen blijven demonstreren totdat hij is, zeggen ze.
Update 19.45
De Arabische zende Al Arabiya meldt dat Mubarak het volk op korte termijn zal toespreken. Hij doet dit na de massademonstraties in diverse steden in Egypte, zo meldt ook RTL op basis van de berichtgeving. Volgens Al Arabiya zou de president gaan aankondigen dat hij zich niet herkiesbaar stelt. Eerder heeft de Amerikaanse president Barack Obama hierop aangedrongen. Dat meldde de New York Times.
Uw strijdkrachten erkennen de wettigheid van de eisen van het volk en zijn als altijd vastberaden in de verantwoordelijkheid om het land en zijn burgers te beschermen. We benadrukken het volgende: Vreedzame vrijheid van expressie is voor iedereen gegarandeerd
Niemand zal acties ondernemen die de veiligheid van het land in gevaar brengen noch publiek en privaat bezit vernielen.
Het is onaanvaardbaard dat sommige bandieten burgers hebben geterroriseerd. De strijdkrachten zullen dat niet toestaan. We zullen niet toestaan dat er met de veiligheid van het land gerommeld wordt.
Burgers, bescherm de bezittingen en capaciteiten van ons grote volk. Verzet je tegen iedere vorm van vandalisme
De stijdkrachten zijn zich bewust van de wettige eisen van de eerzame burgers
De aanwezighied van de strijdkrachten in de Egyptische straten dient uw eigen belang en veiligheid. Uw strijdkrachten zullen geen geweld gebruiken tegen dit geweldigde volk.
Update 16:49
Op Radio 1 bevestigt oud-correspondent Jan Keulen dat bij gearresteerde plunderaars id-kaarten van de geheime politie zijn aangetroffen. Dat bevestigt de geruchten dat Mubarak chaos wil zaaien om zo hard ingrijpen te rechtvaardigen.
Update 16:34
De Britse overheid stuurt een vliegtuig naar Egypte om vastzittende Britse toeristen op te halen. De operatie van Nederlandse touroperators om klanten terug te halen is bijna afgerond. Nederlanders die buiten de reisbureau’s om in Egypte zijn blijven achter en zitten vast op het vliegveld.
Update 16:18 
De dienst Alive in Egypt vertaalt met vrijwilligers voicemailberichten van Egyptenaren in andere talen. 
Update dinsdag 13.50
El Baradei geeft Mubarak uiterlijk tot vrijdag de tijd om op te stappen. Pas nadat Mubarak is opgestapt willen de oppositiepartijen van Egypte gaan praten over de overgang naar een democratie. Al Jazeera meldt dat het aantal demonstranten inmiddels de 1 miljoen overstijgt. In andere landen in het Midden-Oosten is de politieke onrust nog lang niet bekoeld. De Jordaanse Koning Abdullah heeft dinsdagmiddag het parlement ontboden en een nieuwe premier aangesteld. De Syrische oppositiebewegingen hebben voor zaterdag een grote demonstratie aangekondigd om te betogen tegen president Baskar al-Assad. Duizenden mensen hebben via Facebook hun steun voor de demonstratie toegezegd.
Update dinsdag 12.30
Vijftig non-gouvernementele Egyptische organisaties hebben op de dag van de miljoenendemonstratie het aftreden van Mubarak geëist. Op het Tahrir-plein hebben zeker 10.000 Egyptenaren de nacht doorgebracht. Dinsdagmiddag waren inmiddels honderd duizenden mensen op de been.  Google helpt de demonstranten hun boodschap te verspreiden. Het internetbedrijf heeft een speciale applicatie gelanceerd waardoor Egyptenaren via een voicemail een tweet kunnen achterlaten. Dat schrijft de Volkskrant
De VN houdt er inmiddels rekening mee dat de revolutie in Egypte zeker 300 levens heeft gekost. Dat zei de hoge VN commissaris Navi Pillay, meldt Trouw. Zeker drieduizend mensen raakten gewond en honderden werden gearresteerd.
Update maandag 15.30
Mubarak heeft maandag zijn nieuwe kabinet beëdigd, maar dat doet de betogers niets. Habib el-Adly, de gehate minister van binnenlandse zaken om zijn hardhandige optredens is vervangen door oud-politiechef Mahmoud Wagdi. Maar sinds de aanstelling van inlichtingenchef Omar Suleiman als vicepresident is het de Egyptenaren duidelijk dat Mubarak hoe dan ook aan de macht wil blijven. De betogers bereiden voor dinsdag een miljoenendemonstratie voor.
Update maandag 10.10
Al Jazeera meldt dat politieagenten zich intussen weer bij de demonstranten hebben gevoegd. Een ooggetuige zegt dat er infiltranten tussen de demonstranten zijn, die de situatie uit de hand proberen te laten lopen. Een undercover agent zou stenen naar agenten hebben gegooid, waarop agenten in uniform met geweld reageerden op de demonstranten. Uit andere berichtgeving blijkt dat veel agenten juist met open armen worden ontvangen.
De overige bevolking van Egypte wordt door de staatstelevisie onwetend gehouden. De staatstelevisie zendt beelden uit van overwegend lege straten, waardoor veel mensen niet weten dat er nog steeds gedemonstreerd wordt.
Eerder verbood Egypte de Arabische televisiezender Al Jazeera, dat live uitzendt vanuit Caïro, verder te gaan maar het uitzendingen. Desalniettemin lukt het Al Jazeera om verslag uit te brengen. Volg hier live de demonstraties.
Update maandag 09.45
Demonstranten roepen de bevolking van Egypte op dinsdag massaal de straten op te gaan. De demonstratie moet miljoenen mensen op de been brengen. De Volkskrant schrijft:
In een ultieme poging om president Mubarak te verdrijven, roepen de demonstranten in Egypte iedereen op tot een massademonstratie op dinsdag. Meer dan een miljoen mensen zouden morgen bijeen moeten komen in de straten van Caïro, stellen de betogers.
Update 08.45
Israël doet beroep op Verenigde Staten en Europa de demonstranten van Egypte te negeren en Hosni Mubarak ‘niet te laten vallen’, meldt de Belgische krant de Redactie. Tel Aviv wil alles op alles zetten op het vredesakkoord tussen Egypte en Israël, dat in 1979 tot stand kwam, niet op het spel te zetten. Israël stelt dat het ‘in het belang van het Westen en het hele Midden-Oosten is dat de stabiliteit van het regime in Egypte in stand wordt gehouden’.
Update maandag 07.00
Oud-stafchef van de luchtmacht, Ahmed Shafiq, heeft de opdracht gekregen de oppositie te onderhandelen om ‘de democratie te bevorderen’. Mubarak zegt in een toespraak ‘snelle, complete en effectieve nieuwe stappen voor politieke hervormingen, door een dialoog met alle partijen’ na te streven. De demonstranten eisen niet alleen hervormingen, maar vooral het opstappen van Mubarak. De oppositie eist dat Mubarak vandaag nog aftreedt.
Update zondag 23.35
President Mubarak heeft de bevolking meer banen beloofd. Hij schreef zijn formateur Ahmad Shafiq dat er meer banen en lagere prijzen moeten komen. Hij gelooft dat de economische crisis de oorzaak van de demonstraties is. “Ik vraag u om weer voor vertrouwen in onze economie te zorgen”, aldus Mubarak. “Ik vertrouw op uw bekwaamheid om economisch beleid uit te voeren dat de hoogste zorg besteedt aan het lijden van het volk.”
Update zondag 23.20
Mohamed Ragab, lid van de regeringspartij NDP, verklaart tegenover Al Jazeera dat er miljoenen Egyptenaren die niet willen dat president Mubarak verdwijnt. Ragab zegt dat Mubarak niet zal opstappen omdat hij nog genoeg steun krijgt. Op de vraag waar de mensen zijn die Mubarak steunen antwoordt Ragab: ‘Ik leef tussen de mensen. Ik weet wat zich afspeelt tussen de bevolking’.
Update zondag 22.00
President Obama heeft opgeroepen tot een ordelijke overgang van regime. Hij kiest hiermee openlijk de kant van de demonstranten. De Britse krant The Guardian meldt dat David Cameron het bericht van Obama onderschrijft. Hiermee weerspreekt hij zijn eerdere uitspraak dat Hosni Mubarak een ‘vriend van Groot-Brittannië is.
Update zondag 21.15
Volgens Al Jazeera keren politietroepen weer terug naar de straten. Egypte heeft de avondklok met een uur verlengd, maar een grote groep protestanten negeert deze nog steeds. De protestanten worden bijgestaan door het leger. Eerder op de dag verklaarde de leger leider niet te zullen ingrijpen. Protestanten geven te kennen niet te geloven dat de politie zal optreden. ‘Mubarak probeert te dreigen en ons van de straat te krijgen.’
Update zondag 19.45
De uitslag van de parlementsverkiezingen in november en december worden herzien. Ahmad Fathi Sorour, parlementsvoorzitter, heeft dat aangekondigd. De NDP van president Mubarak won de verkiezingen met een overweldigende hoeveelheid. Sorour: ‘Er zijn stemmen opgegaan om het parlement te ontbinden. Deze kwestie is momenteel onderwerp van een onderzoek door het hooggerechtshof.’
Update zondag 18.30
ElBaradei sprak de demonstranten als volgt toe: “We hebben één eis en dat is dat het regime opstapt. We kunnen niet meer terug.” De Britse premier Cameron heeft het opgenomen voor Hosni Mubarak. In een interview met CNN zegt Cameron dat Mubarak ‘een vriend van Groot-Brittannië’ is. Cameron pleit voor evolutie en hervorming, maar niet voor revolutie in Egypte.
Cameron had zaterdag een gezamenlijke verklaring uitgegeven met president Nicolas Sarkozy (Frankrijk) en bondskanselier Angela Merkel (Duitsland). De drie Europese leiders riepen Mubarak op om geen geweld te gebruiken tegen ongewapende betogers. Ook drongen ze aan op hervormingen en respect voor de mensenrechten.
Update zondag 18.15
ElBaradei heeft op het Tahrir-plein demonstranten toegesproken. Hij zei: ‘Er is geen weg terug. Wij hebben één eis: Het einde van het regime en het begin van een nieuw tijdperk. Ik buig met respect voor het volk van Egypte en vraag jullie om geduld. Verandering komt eraan in de komende dagen.’
Update 17.35
ElBaradei is intussen aangekomen op het Tahrir-plein in Caïro. Verwacht is dat hij aldaar Mubarak -nogmaals – zal oproepen op te stappen. ElBaradei is door de oppositie gevraagd hen te leiden en een nieuw regime te vormen.
Mohammed ElBaradei heeft ook hard uitgehaald naar de Amerikaanse overheid. Deze spreekt volgens hem over een democratie in Egypte, maar blijft Mubarak steunen. “Aan de ene kant praten jullie over democratie, de rechtsstaat en mensenrechten, maar anderzijds verlenen jullie nog steeds steun aan een dictator die zijn volk blijft onderdrukken”, aldus ElBaradei.
De kritieken van ElBaradei  staan niet alleen. PvdA woordvoerder Frans Timmermans zegt in het televisieprogramma Buitenhof dat Europa te weinig gehoor geeft aan de oproep van de Egyptische bevolking. In plaats van Mubarak op te roepen af te treden, wordt hem gevraagd ‘hervormingen door te voeren’.
Henk Jan Ormel roept minister Rosenthal op, tijdens de bijeenkomst van alle ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel, de ministers te vragen alle ontwikkelingshulp in Egypte stop te zetten als Mubarak niet aftreedt.
Update 16.10
Al Jazeera meldt dat een presidentiële helikopter rakelings over de demonstranten heen is gevlogen. Het is onduidelijk wie er aan boord was. De militaire leiding heeft aangekondigd niet tegen de bevolking in te gaan.
De situatie in Egypte lijkt verder uit de hand te lopen. De Egyptische president Hosni Mubarak heeft meer tanks en straaljagers in gezet. Oppositiebewegingen hebben Mohammed ElBaradei naar voren geschoven als nieuwe leider. Hij moet onderhandelen met het huidige regime om een uitweg te vinden.
Volg hier de demonstraties live.
De avondklok is op zondag wederom om vier uur van kracht gegaan. Straaljagers zijn ingezet om de demonstranten af te schrikken en huiswaarts te doen keren maar lijken het tegenovergestelde effect te hebben. Nog steeds stromen mensen naar het Tahrirplein in Caïro om te eisen dat Mubarak aftreedt.
Ooggetuigen melden aan Al-Jazeera dat de situatie in Caïro is veranderd. Zaterdag reageerden de militairen nog coulant en beklommen demonstranten de tanks om door de straten van Caïro te trekken.
De Israëlische premier heeft verklaard de protesten op de voet te volgen. Hoewel de betogingen zondag de zesde dag ingingen,  is dit de eerste reactie vanuit Israël. Premier Benjamin Netanyahu heeft gezegd ‘met waakzaamheid en terughoudendheid’ de ontwikkelingen te volgen. Israël en Egypte onderhouden redelijke betrekkingen. Netanyahu heeft aangekondigd ervoor te willen zorgen dat deze betrekkingen in stand blijven.
De vergunningen en perskaarten van medewerkers van Al-Jazeera zijn ongeldig verklaard. De minister van Voorlichting Anas al-Fikki kondigde dat zondag aan. De Arabische nieuwszender is niet langer welkom. Al-Jazeera deed vanaf het begin van de opstand onafgebroken live verslag vanuit het land. Al-Jazeera heeft besloten het verbod te negeren en voorlopig nog verslag uit te blijven brengen van de protesten.
In de Eyptische hoofdstad Caïro zijn vannacht duizenden gevangenen uitgebroken. Naar schatting gaat het om 6000 gevangenen. De uitbraak was mogelijk omdat de bewakers van de Abu Saabel-gevangenis hun werk hebben neergelegd vanwege de onrust in de stad. Dat meldt NOS.
Activisten hebben dit bericht de wereld ingezonden, uit angst dat vanaf zondag ook alle vaste telefoonlijnen door het regime zullen worden uitgeschakeld.
Zondagnacht hebben duizenden demonstranten de nachtklok genegeerd. Het leger is ingezet om in te grijpen, maar deed nagenoeg niets, melden verschillende media.
Ook in Algerije zijn duizenden demonstranten de straat op gegaan. Ze protesteren tegen het Algerijnse regime en eisen dat de regering opstapt, meldt Al Arabiya.
Europese leiders hebben Mubarak opgeroepen geen geweld te gebruiken tegen ongewapende demonstranten, meldt de Volkskrant. De Franse president Nicolas Sarkozy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron deden dit middels een verklaring, vrijdagavond uitgegeven in Berlijn. De leiders vragen Mubarak om te beginnen met het maken van een hervormingsproces dat uiteindelijk moet leiden tot een ‘regering op brede basis en tot vrije en eerlijke verkiezingen’.
Mubarak heeft Omar Suleiman, voormalig hoofd van de Egyptische Intelligentie Dienst, benoemd tot vice-president. Het is nog onduidelijk of het volk hem zal accepteren. Mubarak heeft een aantal uur crisisberaad gehouden. Hierop volgend is Suleiman benoemd. Suleimand staat bekend als een vertrouweling van Mubarak.
De Arabische geestelijke Yusuf al-Qaradawi, die even omstreden is als invloedrijk in de Arabische wereld, heeft president Hosni Mubarak opgeroepen af te treden.
Betogers hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken in Caïro bestormd. BBC meldt dat duizenden betogers het ministerie hebben geprobeerd binnen te dringen, waarna de politie het vuur opende.
NRC meldt dat de zakenman en vertrouweling van Mubarak, Ahmed Ezz, heeft intussen zijn lidmaatschap van de regeringspartij opgezegd.
China en Israël proberen de revolutie zoveel mogelijk stil te houden. In China geeft de zoekopdracht ‘Egypte’ in de berichtendienst Sina (te vergelijken met Twitter) als antwoord: ‘Volgens relevante wetgeving, regelgeving en beleid worden de zoekresultaten niet getoond.’ De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn woordvoerders opdracht gegeven niet te spreken over de protesten, meldt de Belgische krant de Standaard.
Al Jazeera meldt dat het dodental is opgelopen tot ten minste 93. De oppositieleider El Baradei heeft Mubarak in een telefoongesprek met Al Jazeera opgeroepen op te stappen. Hij zei dat machtswisseling de enige manier is om een eind te maken aan de bloedige protesten, meldt de Volkskrant. De regering heeft intussen de avondklok uitgebreid. Burgers moeten van vier uur ’s middags tot acht uur ’s ochtends binnen blijven. Eerder negeerden demonstranten de avondklok.
Beelden van CNN tonen dat het leger traangas heeft ingezet om demonstranten in Alexandrië weerstand te bieden.
Om demonstranten te dwingen zich aan de avondklok te houden heeft president Mubarak het leger ingezet. Desalniettemin gingen de demonstraties ook ’s nachts door. Eerder op de avond meldde Al Jazeera dat gebouwen van de regeringspartij NDP in brand stonden.
Een correspondent van het NRC meldt dat het leger met scherp schiet op demonstranten:
De hele stad staat in brand. Internet en telefoon liggen er bijna overal uit en het leger is nu bij het neerslaan van de demonstraties betrokken en schiet met scherp. De soldaten proberen zo de protesten op te breken, maar iedere keer komen er nieuwe mensen de straat op.
De NOS meldt:
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft Egypte opgeroepen de rechten van zijn burgers te respecteren. Clinton riep zowel de regering als de betogers op tot kalmte. Ze sprak haar bezorgdheid uit over het gebruik van geweld door de Egyptische autoriteiten. De betogers drukte ze op het hart om hun acties vreedzaam te laten verlopen. Verder zei ze dat Egypte de toegang tot geblokkeerde internetsites snel moet herstellen. De VS en Egypte trekken al jaren op als bondgenoten.
Obama heeft Mubarak na diens toespraak gebeld en hem gevraagd zich aan zijn beloftes te houden. Mubarak heeft in zijn speech hervormingen aangekondigd en de Amerikaanse president wil dat hij deze doorvoert, meldt NOS. De Egyptische bevolking eist echter het vertrek van Mubarak.
In Uitgesproken VARA spreekt Jos Strengholt vanuit Egypte. Strengholt werkt sinds 1988 bijna onafgebroken in Egypte. Tot 1994 was hij Midden Oosten correspondent voor radio1 en schreef hij veel voor het Reformatorisch Dagblad. Daarna begon hij een televisieproductiebedrijf en een webdesignbedrijf in Cairo. Hij is priester in de Anglicaanse kerk in Egypte. In 1987 haalde hij zijn doctoraal in geschiedenis (van het Midden Oosten) te Utrecht. In 2008 promoveerde hij op theologie in Utrecht, met een proefschrift over christelijke radio in de Arabische wereld. De situatie in Egypte is vrijdag zeer grimmige geworden. Het leger is ingezet en CNN, Al Jazeera, Al Arabiya melden dat zelfs hun journalisten er niet veilig zijn. Bij gevechten met de politie vielen vrijdag drie doden. De Egyptische politie heeft zich vrijdag bewogen naar de moskee waar oppositieleider Mohammed El Baradei met aanhangers aan het bidden was. CNN meldt dat de Egyptische politie de uitgang van de moskee blokkeert. Later op de dag is hij Baradei onder huisarrest geplaatst, nadat hij nog een mee had gelopen met een vreedzame demonstratie, meldt  The Guardian.
Egyptische oppositieleider Mohammed El Baradei was donderdagavond aangekomen in Caïro om mee te protesteren. Op de ochtend van de betogingen zei hij tegen The Guardian dat het regime van Mubarak ‘op zijn laatste benen loopt’. Baradei wordt mogelijk gezien als de leider van de protestacties tegen de huidige Egyptische regering. Hij geniet veel steun van Egyptenaren die hervormingen in het land willen.
RTEmagicC_ANP-el_baradei_in_egypte_300.jpg
Omdat Egypte is afgesloten van het mobiele netwerk en internet doen protestanten een oproep aan de buitenwereld om te protesten tegen de internet providers die hun afsluiten. “Het zijn multinationals die onze communicatie met de wereld boycotten. Jullie kunnen niet hier met ons zijn, maar ons wel helpen met de wereld te communiceren.”
Bij de demonstraties in Egypte kwamen tot nu toe negen mensen om. Zeker duizend demonstranten zijn gearresteerd. In de Jordaanse hoofdstad Amman zijn vrijdag ook duizenden betogers de straat op gegaan. Ze willen dat hun regering iets doet tegen de hoge werkloosheid en de hoge prijzen en dat Mubarak aftreedt, meldt de NOS.
In Suez hebben demonstranten een politiebureau bestormd waar demonstranten werden vastgehouden. De arrestanten die de afgelopen 48 uur zijn vastgehouden zijn vrijgelaten meldt een verslaggever van Al Jazeera.
cc-foto: Zenashots

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.