Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrije stroommarkt: elektriciteitsrekening van 16.000 dollar in koud Texas

  •  
22-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
463 keer bekeken
  •  
US - WEATHER - TEXAS

© Power lines are seen on February 19, 2021 in Texas City, Texas. A fierce and deadly winter storm that wreaked havoc in the southern and central US and blanketed the East Coast in snow was fo

Na de extreme kou en de stroomuitval van vorige week staat veel Texanen nog een onaangename verrassing te wachten. Hoewel de elektriciteit op veel plaatsen langdurig was uitgevallen, kunnen zij toch een enorme elektriciteitsrekening verwachten, bericht NPR.
Een veteraan meldt al dat hij een rekening van 16.000 dollar heeft ontvangen. Andere Texanen schrijven op Twitter dat ze een rekening van 5.000 dollar hebben gekregen.
De bizarre bedragen zijn het gevolg van de geliberaliseerde stroommarkt in de Amerikaanse staat. Zo hebben veel inwoners een elektriciteitscontract met variabele tarieven. Daarbij geldt: hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs.
Omdat de vraag door de kou door het dak ging terwijl het aanbod door de stroomuitval juist afnam, betaalden Texanen vorige week de hoofdprijs. Terwijl ze in Texas normaal ongeveer 12 cent per kilowattuur betalen, waren er nu prijzen van 9 dollar per kilowattuur toegestaan.
Bij energiebedrijven werd de champagne ontkurkt. “Met deze prijzen hebben we de jackpot gewonnen”, aldus een medewerker van het energiebedrijf Comstock. Robert Reich, de linkse minister van Arbeid onder Bill Clinton, spreekt er op Twitter schande van.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.