9

‘Vrijgeven spaarloon geen oplossing’

Econoom kritisch over besluit De Jager om spaarloon direct opneembaar te maken

Minister De Jager van Financiën geeft het spaarloon per 15 september vrij. Hij geeft daarmee gehoor aan een unaniem aangenomen motie van de Tweede Kamer. Die hoopt via deze maatregel de economie een duwtje in de rug te geven.

Het kabinet hoopt dat het vrijgeven van het spaarloon een positief effect zal hebben op de economische groei. Volgens Charles Kalshoven, hoofdeconoom van het economisch bureau van ING, is dit een verkeerde redenering.Volgens Kalshoven zal het vrijgekomen spaarloon direct doorstromen naar andere spaarrekeningen omdat men meer zekerheid wil hebben over de arbeidsmarkt. Nederlanders hebben de afgelopen tijd al recordbedragen op hun spaarrekeningen gestort.

“Dat bedrag groeit nog altijd gestaag. Mensen willen eerst meer zekerheid hebben over de arbeidsmarkt en het behoud van de eigen baan; dan pas zullen ze minder hard aan hun financiële buffers werken.”

Pas wanneer er weer vertrouwen is, zal de consument gaan spenderen. Wat het vertrouwen dan wel kan herstellen? “Het WK winnen, dát helpt.”

Geef een reactie

Laatste reacties (9)