23

Vrijheid EU-lidstaten voor beleid genetisch gewijzigd voedsel

Europese Commissie wil laten zien dat het de groeiende bezorgdheid onder burgers serieus neemt ... Tegelijkertijd werkt de EU aan TTIP waarmee diezelfde vrijheid zal worden beperkt

De Europese Commissie vindt dat afzonderlijke lidstaten minder obstakels moeten ervaren wanneer ze genetisch gewijzigde organisme (ggo’s) willen weigeren. Regeringen moeten meer vrijheid krijgen om het gebruik ervan te beperken of te verbieden. Dat maakte de EU woensdag bekend.

Vreemd is dat Brussel aan de ene kant zegt afzonderlijke lidstaten meer vrijheid te willen gunnen in het maken van handelskeuzes, terwijl het tegelijkertijd bezig is om middels TTIP diezelfde vrijheid te beperken.

Steeds meer burgers in Europa maken zich zorgen over ggo’s in hun voedsel en diervoeders. De commissie vindt het besluit ‘een krachtig signaal aan de burgers dat Europa rekening houdt met hun bezorgdheid, die van land tot land kan verschillen’.

De Rijksoverheid over het Nederlandse beleid:

Voor alle werkzaamheden met ggo’s is een vergunning nodig. Vaak zijn behalve de vergunning van IenM nog andere vergunningen nodig. Bijvoorbeeld bij genetische modificatie bij dieren en mensen of bij het gebruik van ggo’s in een afgesloten ruimte.

ND: EU neemt genetisch gewijzigd eten in vizier

Cc-foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (23)