Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrijheidscollege Jonathan Holslag: 'Strijd voor behoud van vrijheid wordt moeilijk'

  •  
14-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-04-14 om 11.00.57
Op 2 april 2019 was de opening van de Vrijheidscolleges 2019 in TivoliVredenburg met de Vlaamse politicoloog en Chinakenner Jonathan Holslag. Holslag is als hoogleraar internationale politiek verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, hoofd van het Brussels Institute for Contemporary China Studies en diverse prestigieuze denktanks. Holslag wil graag dat wij leren van het verleden en in actie komen.
Over Holslags Vrijheidscollege:
"Vroeger dachten we dat globalisering en wereldwijd kapitalisme autoritaire regimes zouden veranderen. Dat in autoritaire landen het economisch en politieke bestel, door onze manier van handel drijven, vrijer zouden worden. Maar vandaag de dag zien we dat autoritarisme dankzij globalisering juist opnieuw in opmars is; dat in steeds meer landen de Trias Politica onder druk staat en er geen scheiding is tussen de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. De vrije wereld heeft het autoritarisme middels de globalisering sterk gemaakt en vooral zijn eigen Verlichtingswaarden, zoals democratie, persoonlijke vrijheid, en persoonlijke emancipatie, te grabbel gegooid. In het buitenlands beleid was er geen sprake van strijdlustig liberalisme, maar van opportunistische laksheid. Tijdens handelsdelegaties werden bijvoorbeeld mensenrechten schoorvoetend, en pas na veel publiek debat, in een bijzinnetje besproken. In het binnenland werd de periode van voorspoed amper benut om burgers te emanciperen, of om een transparante, vrije en menswaardig markt te realiseren. De strijd voor het behoud van de vrijheid wordt moeilijk. Niet alleen omdat we een aantal generaties nauwelijks hebben uitgelegd waarom die vrijheid zo kostbaar is, maar ook omdat het liberalisme vooral plaats heeft gemaakt voor zielloos materialisme."
Lees ook Jonathan Holslags opinie in De Volkskrant: De elite zou meer moeten doen dan louter praten over vrijheid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.