4

Vrijheidscollege Joseph Oubelkas: Hoe waarborg je vrijheid?


Hoe ervaart een mens letterlijke onvrijheid, wat doet dat met je? Joseph Oubelkas weet dat uit eigen ervaring. Hij vertelt in zijn Vrijheidscollege over het jarenlang opgesloten zitten in een Marokkaanse gevangenis en over wat er nodig is om vrijheid te waarborgen.

Joseph Oubelkas werd in 2004 op 24-jarige leeftijd tijdens een zakenreis in Marokko plotseling opgepakt. Zonder bewijs of onderzoek verbleef hij beschuldigd van drugssmokkel ruim 4 jaar in de Marokkaanse gevangenis. Na zijn vrijlating deelde hij zijn ervaringen in het boek ‘400 brieven van mijn moeder’ (2011). Hij werd veelgevraagd spreker en Oubelkas weet zo veel mensen te inspireren en te motiveren. Over deze wending in zijn leven na de vrijlating schreef hij ‘Gezondheid, Liefde, Vrijheid’ (2014).

De Vrijheidscolleges zijn een serie lezingen waarin sprekers ingaan op de in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde Four Freedoms: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Religie, Vrijwaring van Angst en Vrijwaring van Gebrek. De colleges worden gehouden in samenwerking met bijna alle Bevrijdingsfestivals in Nederland.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)