Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vrijwel gehele oppositie achter herstelwet dividendbelasting

  •  
20-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kamerdebat over dividendbelasting

© 2018-06-26 21:27:03 DEN HAAG - Premier Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over de dividendbelasting. ANP BART MAAT

Vrijwel de voltallige oppositie steunt de “herstelwet dividendbelasting” van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Dat meldt de NOS. Klaver maakte zondag in Buitenhof bekend dat hij een initiatiefwet op de plank heeft om de dividendbelasting direct weer in te voeren zodra die wordt afgeschaft. Het wetsvoorstel van Klaver wordt binnen de oppositie alleen niet gesteund door de SGP, die altijd pal achter het kabinet staat.
Het voornemen de dividendbelasting af te schaffen zorgt al sinds het aantreden van het huidige kabinet voor weerstand, zowel vanuit de maatschappij, als binnen de oppositie. Volgens premier Rutte en diens partij de VVD, zorgt het belastingvoordeel voor multinationals ervoor dat grote bedrijven zich in Nederland willen vestigen, of hier blijven. Of dat werkelijk zo is betwijfelen ook onderzoekers van het Centraal Planbureau en ook de Raad van State toonde zich na Prinsjesdag kritisch over de plannen.
Volgens de oppositiepartijen, minus de SGP, is er onvoldoende draagvlak om de dividendbelasting af te schaffen. Ook zeggen zij dat behalve de noodzaak voor de maatregel, ook een goede argumentatie vanuit het kabinet ontbreekt. Iets dat door de Raad van State wordt onderschreven. Daarnaast kwam het plan de dividendbelasting af te schaffen als een totale verrassing, aangezien geen van de coalitiepartijen het plan in hun verkiezingsprogramma had opgenomen.
Het voorstel voor de afschaffing zal naar verwachting nog dit jaar door zowel de Tweede als de Eerste Kamer worden behandeld, waar de coalitie een nipte meerderheid heeft. Om de dividendbelasting af te schaffen, hoeven dus slechts alle leden van de regeringspartijen voor te stemmen. Wanneer dat gebeurt, zal in 2020 de wet in werking treden. De herstelwet die dan wordt ingediend door de oppositie moet óók door een Kamermeerderheid worden aangenomen.
Beeld: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.