10

Vrijwillige bijdrage verplicht op veel mbo’s

Mbo-scholier betaalt vaak onterecht voor extra's… Bijna één op de drie MBO-scholen brengt extra kosten in rekening bij leerlingen

Mbo-leerlingen betalen vaak, onterecht, voor extra’s. Het bedrag kan variëren van twintig euro voor een intaketoets tot 1.600 euro voor ‘diverse materiaalkosten’. Ook stellen veel mbo-scholen de vrijwillige bijdrage vaak verplicht. Ze schromen zelfs niet hiertoe incassobureaus in te schakelen. Dat meldt de Volkskrant.

ROC Mondriaan
Dinsdag biedt de Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) een zwartboek aan aan de onderwijscommissie van de Tweede Kamer. In het zwartboek staan dertig klachten over 21 mbo-instellingen betreffende de ‘vrijwillige bijdrage’.

Zo blijkt uit de rekeningen die JOB verzamelde dat het ROC Aventus voor de koksopleiding in Apeldoorn naast het wettelijke cursusgeld nog 1.600 euro aan ‘diverse materiaalkosten’ in rekening brengt, zonder verdere specificatie. Achteraf blijkt het een vergoeding voor ingrediënten te zijn. Leerlingen die niet willen betalen kunnen de opleiding nog wel volgen, maar krijgen ‘met minder hoogwaardig lesmateriaal’.

Wettelijk is geregeld dat naast het verplichte lesgeld, scholen om een vrijwillige bijdrage kunnen vragen voor extra’s buiten het reguliere onderwijsprogramma om, zoals excursies, feesten en introductiedagen. Leerlingen moeten zelf kunnen kiezen of ze van die extra’s gebruik willen maken. Veel ROC’s verplichten de bijdrage, door de leerlingen bij aanvang van de opleiding een onderwijsovereenkomst te laten tekenen.

Het is niet de eerste keer dat de jongerenorganisatie aan de bel trekt vanwege misstanden rond de vrijwillige bijdrage. Tien jaar geleden is er al een zwartboek opgesteld, maar er is sindsdien niets veranderd. Ook de onderwijsinspectie heeft in het verleden overtredingen geconstateerd, maar dat heeft uiteindelijk niet geleid tot sancties.

De Volkskrant (alleen voor abonnees): Mbo-leerling betaalt vaak onterecht voor ‘extra’s’

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (10)