29

‘Vroeg ingrijpen om criminaliteit te voorkomen’

Amsterdamse wethouder Hilhorst wil door met succesvol programma tegen jeugdcriminaliteit

Alleen door op de basisschool al in te grijpen kan worden voorkomen dat honderden jongeren in de stad uitgroeien tot zware, gewelddadige criminelen. Dat blijkt uit onderzoek door de GGD naar jongeren in de zogeheten Top 600, zo meldt het Parool.

De GGD beoordeelde de dossiers van ruim tweehonderd jongens uit de Top 600 van jonge Amsterdamse veelplegers. Ze pleegden als dertienjarige al misdrijven en waren gemiddeld op hun veertiende in beeld bij Jeugdzorg, wat ze er niet van weerhield ermee door te gaan, schrijft het Parool zaterdag. 

De cijfers die de GGD geeft zijn alarmerend:

98 procent van de jongens gebruikte al vroeg geweld; 77 procent deed dat in groepsverband en stond te boek als ‘hardekernjongere’. 99 procent heeft een slecht ontwikkeld geweten; 89 procent voelt weinig of geen empathie; 86 procent is impulsief en kan agressie niet beheersen. Gemiddeld hebben de jongens een IQ van 80. Velen zijn zwakbegaafd.

Maar er worden intussen goede resultaten behaald door het Amsterdamse Preventief Interventie Team (PIT), waarin specialisten uit vele geledingen zich nu 2,5 jaar richten op ‘risicokinderen’ op basisscholen:

Driekwart van de 535 kinderen die het PIT begeleidt, gedraagt zich (veel) beter op school. Tal van gezinnen die zorg meden, hebben na lang aandringen toch hulp aanvaard.

Wethouder Pieter Hilhorst zet de proef door:

Ik ben heel blij met het PIT. Het past bij mijn ambitie vroeg in te grijpen. We zien een enorme daling van wangedrag. Als leerkrachten een probleemkind letterlijk bij de les houden, profiteert de hele klas. Bovendien voorkom je criminaliteit.

Parool: Ingrijpen bij kind nodig op misdaad te stuiten

Geef een reactie

Laatste reacties (29)