70

Vroem-vroem: Nederland duikelt op lijst verkeersveilige landen

Terwijl de ANWB steen en been klaagt over het voorstel van de commissie-Remkes om de maximumsnelheid in de buurt van natuurgebieden te verlagen, blijkt Nederland flink te zijn gedaald op het lijstje van verkeersveilige landen. Uit cijfers van de Europese Raad voor verkeersveiligheid valt op te maken dat we al lang niet meer voorop lopen. Dat schrijft RTL Nieuws.

Van een vierde plaats in 2010 duikelde Nederland naar een elfde plaats in 2018. Inmiddels is de kans om in het verkeer om het leven te komen in Nederland groter dan in landen als Duitsland, Spanje en Malta. Verkeersveiligheid had de afgelopen jaren weinig prioriteit, stellen deskundigen tegenover RTL Nieuws.

Wegbeheerders en het kabinet kozen niet altijd voor maatregelen die de verkeersveiligheid ten goede komen. Als voorbeeld noemen deskundigen het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Een maatregel waarbij verkeersveiligheid volgens hen een ondergeschikte rol speelt.

Daarnaast wijst de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) op de afname van politiecontroles en onvolledig ingerichte 30-kilometerzones, waardoor automobilisten nog altijd te hard kunnen rijden.

Noorwegen
Nederland heeft de twijfelachtige eer dat het behoort tot de vier Europese landen waar het aantal verkeersdoden in de periode 2010-2018 toenam. In alle andere landen nam het aantal doden af. De spectaculairste daling was te zien in Noorwegen. Daar halveerde het aantal verkeersdoden sinds 2010.

Het lage aantal verkeersdoden in Noorwegen is onder meer te danken aan de aandacht die de overheid besteedt aan verkeersveiligheid. Zo verlaagden de Noren onder meer de maximumsnelheid op wegen waar veel ongelukken plaatsvinden.

Cc-foto: Pexels

Geef een reactie

Laatste reacties (70)