5

VROM wil vervuilende fosforfabriek dicht hebben

Thermphos, 's werelds grootste fosforproducent, zit ver boven dioxine uitstoot norm

Fosforproducent Thermphos in het Zeelandse Titthem stoot veel te veel dioxine uit. De VROM-inspectie noemt de situatie bij het bedrijf ‘ernstig en zorgwekkend’. De inspectie vreest voor gezondheidsschade en doet een klemmend beroep op de provincie Zeeland om op te treden. Als het bedrijf de uitstoot niet snel vermindert, gaat VROM over tot sluiting van Thermphos, schrijft de NOS.

Het aantal milieu- en veiligheidsincidenten namen de afgelopen jaren flink toe bij Thermphos. De NOS, die de stukken van de VROM-inspectie in bezit heeft, liet hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders het hele inspectieverslag lezen. “Ik dacht dat dit ging over een fabriek in Roemenië. Dit is een barre veiligheidscultuur die gelukkig heel zeldzaam is in Nederland.”

De bewonersraad van Ritthem ziet de fosforfabriek al langer als een bedreiging. Omwonenden klagen over ademhalingsproblemen, hoofdpijn en duizeligheid. Thermphos heeft in een jaar al meer cadmium uitgestoten dan is toegestaan. Ook de uitstoot van zink en dioxine ligt ver boven de maximumnorm. Carla Peijs, Commissaris van de Koningin in Zeeland weet dat de fosforproducent boven de norm zit, maar wil Thermphos nog de tijd geven om de uitstoot naar beneden te brengen. Recente metingen hebben echter inmiddels aangetoond dat het bedrijf toch veel meer uitstoot dan het al verhoogde limiet.

Directeur Rob de Ruiter zegt tegen de NOS de uitstootnorm niet direct te zullen halen. “Het wordt een hele klus om aan die waarden te voldoen”, zegt hij. “In het verleden hebben andere bedrijven veel langer de tijd gekregen. Dit is een fosforfabriek, de oplossing ligt niet op de plank. We moeten het probleem zelf oplossen en dat kost tijd.”

De VROM-inspectie constateerde ook dat er de laatste jaren steeds vaker sprake is van ‘veel persoonlijk letsel’ bij de fabriek en dat ongelukken onvoldoende worden onderzocht. In 2009 kwam Thermpos in het nieuws toen twee werknemers omkwamen bij onderhoudswerkzaamheden in de fabriek. Justitie doet onderzoek of er sprake is van nalatigheid. Ook illegale lozing van verontreinigd water op de Schelde wordt door justitie onderzocht.

NOS: VROM dreigt fosforfabriek met sluiting

cc-foto: Wim Harwig

Geef een reactie

Laatste reacties (5)