Laatste update 22:11
9

Vrouw die als ‘seksslaaf’ werd gehouden en man doodde na 15 jaar vrij

Cyntoia Brown, de vrouw die een levenslange gevangenisstraf uitzat wegens het doden van een man terwijl zij sinds haar tienerjaren als slavin werd gehouden en stelselmatig verkracht werd, is vrijgelaten. De man was een ‘klant’ die de tot prostitutie gedwongen vrouw bezocht. Gouverneur van Tennessee Bill Haslam verleende de nu 30-jarige Brown clementie. Op 7 augustus van dit jaar zal ze vrijkomen, na vijftien jaar gevangenschap.

Gouverneur Haslam zei bij de bekendmaking:

Cyntoia Brown heeft bekend op 16-jarige leeftijd een gruwelijke misdaad te hebben gepleegd. Toch is het te zwaar een minderjarige een straf op te leggen die haar minstens 51 jaar opsluit voor ze zelfs maar in aanmerking komt voor vrijlating, vooral ook in het licht van de stappen die mevrouw Brown heeft ondernomen om haar leven opnieuw op te bouwen.

Advocaten en mensenrechtenactivisten pleitten al langer een vervroegde vrijlating van Brown die als kind slachtoffer werd van mensenhandel. Zij wezen op het jarenlange misbruik en de gedwongen prostitutie die Brown moest ondergaan voor zij tot haar daad overging. Nadat ook sterren als Rihanna en Kim Kardashian zich erover uitspraken, kreeg de zaak van Brown al snel landelijke bekendheid.

Vorig jaar zond de BBC een documentaire uit over Cyntoia Brown:

Correctie: Artikel aangepast omdat de indruk kon ontstaan dat ze de man die haar gijzelde had gedood.

Bron: New York Times  / Beeld: Screenshot NBC News

Geef een reactie

Laatste reacties (9)