63

Vrouw die ontslagen werd wegens middelvinger naar Trump wint verkiezing

Juli Briskman werd in 2017 wereldnieuws toen ze op de fiets haar middelvinger opstak naar de presidentiële colonne die haar passeerde en een fotograaf dat moment vastlegde. Trump was op dat moment met zijn gevolg onderweg naar zijn golfclub, de Trump National Golf Club, zo’n 35 kilometer van het Witte Huis. Briskman werd symbool voor de vele Amerikanen die helemaal klaar zijn met president Trump die indertijd ongekend harde maatregelen tegen de kinderen van migranten door had gevoerd.

Briskman werd als gevolg van die foto meteen ontslagen bij een bedrijf dat overheidsopdrachten uitvoert. Ze werd niet eens in staat gesteld foto’s van haar kinderen van haar computer te kopiëren.

Briskman won dinsdag een zetel in het regionaal bestuur van het gebied waar ze al haar hele leven woont. De wraak is extra zoet want onder het mandaat van dat bestuur valt onder andere de bewuste golfclub van Trump. De 52-jarige alleenstaande moeder en marathonloopster richtte haar verkiezingscampagne overigens op andere zaken zoals onderwijs en bestuurlijke verantwoording maar het verzet tegen de president heeft haar zeker geholpen. Ze won met 52 procent van de stemmen en versloeg een zittende Republikein.

Ook bij andere verkiezingen heeft Trump stevig verloren. Zo krijgt Kentucky een Democratische gouverneur terwijl Trump maandag nog campagne voerde in de staat en stelde dat die lokale verkiezing over zijn presidentschap zou gaan. “Als ik verlies zullen de media dat brengen als de grootste nederlaag uit de geschiedenis,” hield hij zijn gehoor voor.

Ook in Virginia, een andere belangrijke staat die door Trump in bezit was genomen, wonnen de Democraten.

cc-foto: Christoph Scholz

Geef een reactie

Laatste reacties (63)